RECENSIE: Birds That Change Colour - On Recording the Sun

Birds That Change Colour – On Recording The Sun
2011-06-17 Birds That Change Colour wordt opgericht door zanger/gitarist en liedjesschrijver Koen Kohlbacher. In 2007 krijgt hij versterking van drummer Dave Schroyen (Millionaire, Evil Superstars, Creature With The Atom Brain) en bassist Christophe Albertijn en hiermee is de band compleet. Het trio krijgt vrij snel succes in hun thuisstad Antwerpen en daarnaast in Gent en Brussel. Kohlbacher wordt opgemerkt door Aldo Struyf (Creature With The Atom Brain) en werkt met hem samen op het album Transylvania.

On Recording The Sun is het debuutalbum van Birds That Change Colour en hierop krijgt de band hulp van onder andere Pascal Deweze (Metal Molly, Sukilove, Broken Glass Heroes) en Nathalie Delcroix (Laïs). Het album bevat tien folksongs met een sterk psychedelische inslag. Alles ademt een typische jaren ’60 sfeer en regelmatig klinkt er een duidelijk echo van Syd Barret door. Andere referenties zijn bijvoorbeeld The Beatles en Midlake. Opmerkelijk is dat de Vlaamse band een zeer Brits klinkende sound neerzet.

Openingstrack ‘Stones’ is een heel rustige folksong en hetzelfde geldt voor ‘Playground’ en ‘Lullaby’. ‘Tales From The Moon’ is wat meer uptempo en doet qua sfeer wel wat aan 'Itchycoo Park' van The Small Faces denken. Het zeer korte ‘Spiders And Castaways’ is duidelijk geïnspireerd door de Syd Barret. ‘Woods’ is typische jaren ’60 folk, maar doet ook wel aan Midlake denken.

‘Sunny Sides Of Me’, Oh What A Day’ en ‘Oh So Tired’ zijn wat aan de vage kant, maar ook behoorlijk goed. Vooral ‘Oh So Tired’, dat sterk aan de heel vroege David Bowie, maar ook aan Beck doet denken, is erg mooi.

Het prijsnummer op On Recording The Sun is het ruim elf minuten durende ‘Never Ending First Of May’, de enige song op het album waarin de bands voorliefde voor Krautrock doorklinkt. Dit nummer begint met een soort middeleeuwse folk, maar na een tijdje gaat het tempo omhoog en wordt het geluid wat experimenteler. Na opnieuw een rustig gedeelte volgt een lange instrumentale passage, waaronder we langzaam een orgel-drone horen aanzwellen die na verloop van tijd alle andere muziek volledig overstemt.

On Recording The Sun is een uitstekende psychedelische folkplaat met een aantal sterke liedjes en vooral een heerlijke sfeer. Ondanks de vele referenties heeft de band toch wel duidelijk een eigen sound.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Birds That Change Colour Label:Munich Records
Wild Beasts – Smother

Wild Beasts - SmotherDat de naam van een band niet altijd iets hoeft te zeggen over de muziek die...

Elliot - The Thrill Of…

Elliott - The Thrill Of... “Bibliothecaris maakt zomers electropop album” kopt de begeleidende tekst...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT