RECENSIE: The Human Abstract - Digital Veil

The Human Abstract - Digital Veil
2011-06-23 Dat dit Digital Veil pas de derde release is van het uit Los Angeles afkomstige The Human Abstract blijkt moeilijk te bevatten. Travis Richter is de nieuwe zanger en hoewel hij een totaal andere staat van dienst heeft, past hij wonderlijk wel in een omgeving van deze technische metalband.

Opener ‘Elegiac’ start met een akoestische intro, niet alledaags voor een band met een technisch hoogstaand niveau als The Human Abstract, maar het werkt wel. Het nummer ontwikkelt zich evenwel tot een compositie met heerlijk uitgewerkte arrangementen. ‘Faust’ is dan weer een voorbeeld waar de klassieke voorkeuren van gitaristen Dean Herrerra en A.J. Minette breed uitgesmeerd worden. Op ‘Horizon To Zenith’ begeleidt de piano de muziek naar een bijzonder hard en stevig metal nummer met een tweetal gitaren. Verpletterende basriffs sieren dan weer ‘Holographic Sights’ terwijl ‘Complex Terms’ bol staat van gitaar arpeggio’s en stuwende baslijnen. Opvallend is echter dat de zang en grunts van nieuweling Richter bijna als een instrument wordt gebruikt en dat is volkomen terecht.

Dit technisch hoogstandje bestaat dus uit acht tracks waar techniek, durf, vernieuwing en agressie vanaf druipen. Hoewel in dit genre tegenwoordig niet veel nieuws te beleven of ontdekken valt, maakt The Human Abstract met hun derde langspeler toch een sprong voorwaarts. Hier durf je zelfs nog het woord vernieuwing in de mond te nemen en zonder schroom over je lippen laten glijden.

Makkelijk is Digital Veil echter niet. De complexe structuren van de muziek die deze Amerikanen aanbieden, vergen enige moeite om te doorgronden. Het schijfje heeft voor de meesten waarschijnlijk meerdere luisterbeurten nodig. Iemand de moeite echter neemt om de plaat tot zich te laten doordringen, ontdekt zelf wel hoe mooi alle composities in elkaar steken. Je moet Digital Veil natuurlijk wel de kans geven om zich te ontplooien en te laten groeien. Deze muzikale talenten beseffen en weten verdomd goed hoe je een technisch complexe brok muziek aan de man moet brengen. Laat de gelegenheid niet onbenut en ontdek Digital Veil voor jezelf.
Recensent:Gunther Moens Artiest:The Human Abstract Label:SPV
Kitty, Daisy & Lewis – Smoking in Heaven

Kitty, Daisy & Lewis - Smoking in HeavenIn 2008 verrasten Kitty, Daisy & Lewis Durham ons nogal met hun...

A Pale Horse Named Death – And Hell Will Follow Me

A Pale Horse Named Death - And Hell Will Follow Me Sinds Type O Negative frontman Peter Steele in april 2010 overleed, werd er...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT