RECENSIE: In Legend - Ballads 'n' Bullets

In Legend - Ballads `N` Bullets
2011-07-01 Dat metal niet alleen gespeeld hoeft te worden met gitaar, bas, drums en zang is sinds de cello metal van Apocalyptica bekend. Maar wat nou als we de gitaren weglaten en we vullen die partijen in met het klassieke karakter van de piano? Precies, dan heb je piano metal. En is dat de moeite waard? Het Duitse In Legend geeft met debuutalbum Ballads `N` Bullets het bevestigende antwoord.

Bastian Emig staat bekend als een van de betere drummers in de Duitse rockscene. Hij is onderdeel van de enige a-cappella metalband van de wereld Van Canto. Alle instrumenten van de doorsnee metalband worden op de drums na vertolkt door stemmen. Als kind had Emig naast drummen ook de wens om piano te spelen. Nadat pianolessen niet het gewenste effect sorteerde greep hij terug naar de drums. Hij speelde mee met bands in Europa en Azië, maar toch bleef de piano lonken. Zonder het pianoschrift te kunnen lezen, besteedt hij enkele jaren aan het schrijven van een metalalbum met pianopartijen in plaats van gitaarriffs. Met bassist Daniel Wicke en drummer Dennis Otto vormt hij In Legend.

Ballads `N` Bullets trapt af met drie zeer sterke tracks: 'Heaven Inside', 'Pandemonium' en 'Elekbö'. Drie tracks die zeer goed in het gehoor liggen en waarbij meteen opvalt dat het metalelement door de double bass vooral bij de drums ligt. Ook de gruizige stem die op gepaste momenten klinkt draagt bij aan het metalgevoel. De piano zorgt er met zijn klassieke klank voor dat het metalkarakter van de muziek toegankelijk is.

Na de sterke opening krijgt het album een wisselend karakter. Ballads als 'At Her Side' en 'Life Is Up To You' zorgen voor een mooi rustpunt, maar het opzwepende 'Vortex' en 'Soul Apart' zijn ondanks hun degelijkheid minder boeiend. 'Stardust', met de zang van Van Canto collega Inga Scharf, is een stukje onvervalste epische gothicrock. 'A Hanging Matter' is een geval apart. Met zijn complexe structuur vol van tempowisselingen, sterk pianospel dat doet denken aan Muse, en zijn origineel verhalende tekst is dit een sterk hoogtepunt dat niet snel uit je hoofd gaat. Net als het tweeluik 'The Healer/The Remedy', waarbij het tweede deel op subtiele wijze overloopt in het klassieke instrumentale 'Yue'. Hieruit blijkt dat Emig erin is geslaagd de piano onder de knie te krijgen. Hierdoor hoeft hij zich niet te beperken tot korte hamerende aanslagen, maar kan hij ook degelijke solopartijen aan.

De muziek op Ballads `N` Bullets is over het algemeen niet echt metal te noemen. Toch is het tussen hardrock en AOR schommelende album het beluisteren waard. De energie en de kracht zijn duidelijk aanwezig en de gitaren mis je eigenlijk niet eens. Het is echter wel de piano die Ballads `N` Bullets interessant maakt, want in de basis is het materiaal binnen dit genre eigenlijk niet echt bijzonder. Met de hand hammered piano craft van In Legend zit het dus wel goed, je moet alleen wel iets met de piano hebben.
Recensent:Ruud de Zwart Artiest:In Legend Label:SPV
Kentucky Dare Devils – Yes But No

Kentucky Dare Devils (B) - Yes But NoDe heren van Kentucky Dare Devils hebben humor. Waar de meeste...

Pagan’s Mind - Heavenly Ecstacy

Pagan's Mind - Heavenly Ecstasy Dat het Noorse Pagan’s Mind op hun vorige vier studio releases al kon...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT