RECENSIE: Pagan's Mind - Heavenly Ecstasy

Pagan’s Mind - Heavenly Ecstacy
2011-06-25 Dat het Noorse Pagan’s Mind op hun vorige vier studio releases al kon overtuigen met kwaliteit en diversiteit weten we al langer dan vandaag. Hun gevoel voor grootse melodieën in knap gearrangeerde nummers is zowaar hun handelsmerk geworden. Eind mei verscheen het nieuwe en tevens vijfde studiowerk Heavenly Ecstasy.

De elf nummers, inclusief intro, zijn terug een representatieve mengeling van progressief, hard en melodieus. Op zich alles wat we van een band als Pagan’s Mind kunnen verwachten. Wat opvalt is dat de tracks een stuk toegankelijker zijn dan op de voorgangers en dus ook bedoeld zijn voor de oortjes van een breder publiek. Zelfs op lyrisch gebied handelen de onderwerpen niet altijd meer over tijd en ruimte, maar kan de luisteraar diverse interpretaties aan de songs geven. Een mooi voorbeeld hiervan is het prachtige ‘Walk Away In Silence’.

Vlak na de intro ‘Contact’ krijgt de fan ‘Eyes Of Fire’ en ‘Intermission’ voorgeschoteld, twee liedjes die de verstokte Pagan’s Mind-fan bekend in de oren klinken. Pas op ‘Aftermath’ hoor je enige verandering en vernieuwing. De stemmingswisselingen zijn duidelijk hoorbaar door de afwisseling van normale zang en grunts door een megafoon van zanger Nils K. Rue.

Ook op bas worden technieken toegepast die niet eerder in een Pagan’s Mind-compositie te horen waren. Hoogtepunt is echter het acht minuten durende ‘Revelation To The End’ waar de moordende gitaarakkoorden centraal staan. ‘Live Your Live Like A Dream’ is dan weer een fantastische song ondersteund door sfeervolle pianopartijen en ‘The Master’s Voice’ blijkt een boeiende en interessante mix van diverse stijlen.

Alles terzijde merk je ook een verandering in de albumhoes. Waar vroeger blauw overheerste als ideale kleur voor de sf-teksten, vallen nu rood en geel op in schril contrast met eerdere hoesontwerpen.

Pagan’s Mind brengt met Heavenly Ecstasy een meesterwerk uit. Fans van het eerste uur kunnen de vernieuwingen best smaken en nieuwe aanhangers worden overtuigd door de meer toegankelijke brok muziek op deze schijf. Nergens kun je deze Noren echter betrappen op honger naar commercieel succes. Een indrukwekkende release!
Recensent:Gunther Moens Artiest:Pagan's Mind Label:SPV
In Legend - Ballads `N` Bullets

In Legend - Ballads 'n' BulletsDat metal niet alleen gespeeld hoeft te worden met gitaar, bas, drums en zang...

Freedom Call - Live In Helvetia

Freedom Call - Live in Helvetia Freedom Call heeft al zes studio albums en één live opname op hun actief...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT