RECENSIE: Freedom Call - Live in Helvetia

Freedom Call - Live In Helvetia
2011-06-22 Freedom Call heeft al zes studio albums en één live opname op hun actief staan. Hun debuut Stairway To Fairyland resulteerde destijds in een toer met Saxon, Angra en Edguy. In 1999 en 2000 werden ze zelfs een plaats aangeboden op het beruchte Wacken Open Air, waarmee ze hun status bevestigden als absolute meeteller.

Live In Helvetia is dus de tweede opname voor publiek die op een zilveren schijf werd vastgelegd en eind mei verscheen. Dat lijkt wat veel als je weet dat Def Leppard na dertig jaar pas zijn eerste officiële live plaat uitbrengt begin juni 2011.

Nu bracht Freedom Call in het verleden geen onverdienstelijke releases op de markt, maar de ‘happy’ melodische power metal is toch niet voor iedereen weggelegd. Vanaf opener en metal schlager bij uitstek ‘We Are One’ blijkt dat de input van zingende fanaten een absolute noodzaak is. Niet dat daar iets mis mee is, maar velen onder ons luisteren graag naar een band aan het werk zonder de immer vals klinkende schreeuwlelijk naast je op de vierde rij te moeten aanhoren.

Het concert dateert van 29 december 2010 en werd opgenomen in de Z7 in Pratteln. Dat ligt in Zwitserland, voor diegenen die geen hoge cijfers haalden in aardrijkskunde. De twee cd set biedt negentien nummers lang vrolijke power metal geschoeid op een basis van eenvoud en een ‘joy joy feeling’. Het kleinood biedt een mooi overzicht van wat Freedom Call in het verleden presteerde, maar Live In Helvetia blijft in vele opzichten een verzameling van dezelfde soort feelgood nummers als ‘Blackened Sun’, ‘Tears Of Babylon’ en het onovertreffelijke ‘Mr. Evil’. Gevaar in releases als deze is de mokerslag van herhaling en verveling die je naar alle waarschijnlijkheid moet incasseren. Vele nummers lijken in diverse opzichten op elkaar door de eenvoudige structuur en dat doet het geheel geen goed, geloof me.

Verder verschijnt deze registratie ook nog op hun allereerste dvd wat het voor fans nog aantrekkelijker maakt. Een degelijke opname van een happy band, het beluisteren waard maar ook niet meer dan dat.


Eerdere recensies van Freedom Call:
- 23-04-2007: Dimensions.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Freedom Call Label:SPV
Pagan’s Mind - Heavenly Ecstacy

Pagan's Mind - Heavenly EcstasyDat het Noorse Pagan’s Mind op hun vorige vier studio releases al kon...

Ziggy Marley – Wild and Free

Ziggy Marley - Wild and Free Van alle ontelbare leden die het geslacht Marley rijk is brengt Ziggy Marley...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT