RECENSIE: And So I Watch You From Afar - Gangs

And So I Watch You From Afar – Gangs
2011-07-01 Twee jaar geleden debuteerden de Noord-Ierse postrockers van And So I Watch You From Afar, kortweg ASIWYFA, met een titelloos album. Hierop beukte het viertal er stevig op los en bleek de inspiratie niet alleen uit de postrock, maar ook uit de metal te komen. Op opvolger Gangs pakken de heren het net even anders aan. Er is meer afwisseling en er zit vooral meer lucht in de muziek. Regelmatig wordt er gas teruggenomen.

Opener ‘BEAUTIFULUNIVERSEMASTERCHAMPION’ opent als een beukende metaltrack, maar al snel volgt een wat rustiger gedeelte. Hierna wisselen harde en rustigere passages elkaar mooi af. In de tweede helft van het nummer wordt opgebouwd naar een zinderende finale. Na kort rustmoment volgt meteen het hectische ‘Gang (Starting Never Stopping’. In deze track laat ASIWYFA de metalinvloeden duidelijk doorschijnen. Let vooral op die sologitaar! Na vier minuten valt de muziek echter opeens stil en volgt een soundscape-achtige passage met wat vage samples.

Ook ‘Search: Party: Animal’ schiet meteen weg vanuit de startblokken. Deze song kent echter geen echte rustige momenten, al schijnt er bij vlagen wel wat licht door in passages die wat meer open zijn gehouden. Meestal is de muziek echter potdicht geproduceerd.

‘7 Billion People All Alive At Once’ opent rustig en doet hier wel wat aan Mogwai denken. Al snel volgt echter een soort marsdrum die de boel overneemt. Hierna lijkt de band een aanloop te nemen om na een korte stop uit te komen bij een zeer meezingbaar stukje. De tekst bestaat overigens slechts uit heel vaak herhaald “pa pa pa”. Hierna volgen nog een funky stukje, een hard gedeelte en een rustige passage.

‘Think; Breathe: Destroy’ is vooral hard, maar eindigt wel met een stukje soundscape. Het korte ‘Homes - Ghost Parlor KA -6 To...’ is juist rustig en vormt een soort aanloop voor ‘Homes – Samara To Belfast’. In deze track, die bijna tien minuten klokt, komt alles samen wat ASIWYFA te bieden heeft. Rustige passages, beukende metal, funky stukken, typische postrock, alles wisselt elkaar in een hoog tempo af. Afsluiter ‘Lifeproof’ tenslotte is vooral hard en eindigt met tribal drums.

Het mag duidelijk zijn dat Gangs een stuk gevarieerder is dan zijn voorganger. Door de rustigere passages krijg je als luisteraar tijd om op adem te komen en dit maakt het album wat beter behapbaar. Een klein minpuntje is wel dat de band in de harde stukken net wat minder hard beukt dan op het debuut.


Eerdere recensies van And So I Watch You From Afar:
- 13-05-2010: And So I Watch You From Afar.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:And So I Watch You From Afar Label:News
[Emalkay] – [Eclipse]

Emalkay - EclipseEen van de grote spelers in de dubstep is Emalkay , een producer en dj uit...

Paul Kalkbrenner – Icke Wieder

Paul Kalkbrenner - Icke Wieder Tijdens het Sonar festival in Barcelona liet Paul Kalkbrenner deze maand...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT