RECENSIE: Jonathan Wilson - Gentle Spirit

Jonathan Wilson – Gentle Spirit
2011-08-02 Tegenwoordig zijn albums meestal maar een goed half uur lang. Met drie kwartier aan muziek mag je in je handjes wrijven. Gelukkig zijn er ook van die types die bewijzen dat het anders kan. De cd Gentle Spirit van Jonathan Wilson is op 101 seconden na helemaal volgebrand. Met 78 minuten en 19 seconden speelduur krijg je een copieus portie muziek voorgeschoteld.

En laat dat nog net hele aardige muziek zijn ook. De 36-jarige Wilson maakt een mengeling van folk, indie, country en psychedelische akoestische rock. Het tempo ligt dus laag in de nummers en dat verklaart waarom het album zo lang duurt: de kortste track is een kleine vier minuten lang, de langste klokt bijna elf minuten.

Wilson bracht al eens eerder een solo-album uit, nadat hij eerder in de hoogst onbekende band Muscadine speelde. Dat solo-album stamt uit 2007 en heet Frankie Ray. De plaat is echter nooit officieel uitgebracht en bracht dus geen geld in het laatje. Dat kwam tot nu toe binnen via zijn werk als producer.

Aan dat werk als producer hield Wilson nogal wat connecties over binnen de muziekwereld. Vandaar ook dat een zee aan gastoptredens Gentle Spirit naar een hoger niveau mag tillen. Op zich zijn het geen ontzettend bekende namen die hun opwachting maken en het moet gezegd dat Wilson het grootste deel van het instrumentale en vocale werk ook voor eigen rekening neemt. Dat is wellicht ook het beste, want zijn ietwat lijzige stem en gevoelige spel op zowel de piano als de gitaar zijn uitermate geschikt voor de psychedelische folk die ten gehore wordt gebracht.

De meeste nummers zijn heerlijke luisterplaten. Rust en kalmte worden als een dekentje over je uitgespreid, maar tegelijk zijn de nummers interessant en afwisselend genoeg. Dat komt voornamelijk door de subtiele toevoeging van extra instrumenten als een viool, een kopersectie of een orgel. ‘Rolling Universe’ is zo’n schitterend liedje, waar zonder veel opsmuk een vrij complex liedje ogenschijnlijk eenvoudig wordt gebracht. Vooral de gitaarsolo maakt dit nummer tot het hoogtepunt.

Helaas zijn er ook enkele liedjes die iets te langgerekt zijn. ‘Natural Rhapsody’ is ook wars van blues-achtige gitaarsolo’s, maar blijft te lang hangen in hetzelfde ritme en dezelfde sound, waardoor het liedje gaat vervelen.

Zo zijn er nog een paar nummers die het niveau van Gentle Spirit iets onderuit halen. Echter, het gros van deze plaat is hele aangename luister/achtergrondmuziek. En daardoor zeker ook een aanwinst. Misschien moet Wilson de komende tijd iets minder gaan produceren en meer gaan schrijven. Want dat kan hij op een bijzonder hoog niveau.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Jonathan Wilson Label:Cooperative Music
Ane Brun - It All Starts With One

Ane Brun - It All Starts With One Ane Brun , of eigenlijk Ane Brunvoll, is een Noorse singer/songwriter die al...

Damaru – Damaru

Damaru - Tuintje In Mijn Hart Twee jaar geleden viel er geen radio aan te doen zonder doodgegooid te worden...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT