RECENSIE: Ane Brun - It All Starts With One

Ane Brun - It All Starts With One
2011-08-18 Ane Brun, of eigenlijk Ane Brunvoll, is een Noorse singer/songwriter die al meer dan tien jaar in Zweden woont en werkt. Ze brengt haar muziek uit op haar eigen label, Balloon Banger Records. De release van haar vijfde studioalbum stelde ze uit omdat ze met Peter Gabriel en met Ani diFranco op tournee ging. Ze zal ook op Gabriel's volgende album te horen zijn. Maar nu It All Starts With One gereed is staat ze zelf in the spotlight.

Wat de muziek van Ane Brun kenmerkt is in de eerste plaats haar zuivere veelzijdige stem. Daarmee zingt ze songs die nooit standaard zijn en vaak stemmig en ingetogen klinken. Een sobere sound betekent niet dat de muziek simpel in elkaar zit. De openingstrack 'These Days' dankt zijn dramatische lading bijvoorbeeld aan de songtekst, onheilspellend tromgeroffel, lange orgeltonen en backing vocals. Maar bij een subtiel en gevoelig lied als ‘Words’ is de aanpak veel minimalistischer. Met een stem als de hare is er ook niet veel meer nodig. In 'Worship' wordt de zin ”You never worship your life” als een mantra telkens herhaald, niet bepaald een lied waar je blij van wordt. ‘Do you Remember’ klinkt stukken opgewekter en zelfs een beetje weird. Bij deze eerste single van het album werd Brun geholpen door het talentvolle Zweedse folkduo First Aid Kit. Er is een theatrale video bij gemaakt, die onderdeel is van een nog te verschijnen art-movie. Het lied heeft een bijna Afrikaans klinkend ritme en is meer uptempo dan de rest van het album. Met 'What's Happening With You And Her' neemt Ane Brun weer gas terug en doet ze erg aan Kate Bush denken, niet alleen qua songstructuur maar ook qua stem. Misschien maakt die muzikale verwantschap haar samenwerking met Peter Gabriel wel zo succesvol. ‘One' is een lied vol dramatische spanning die wordt opgewekt door strijkers en spannende percussie. ‘The Light from One’ is wat mij betreft een hoogtepunt, een meeslepend en melancholisch lied dat vooral op piano leunt. ‘Undertow’ is een passend slotstuk, het begint met droog pianospel, wordt gaandeweg bijna bombastisch om te eindigen zoals het begon.

It All Starts With One is een sfeeralbum met een rustig tempo en een warme klank. Maar het is zeker geen easy listening, de meeste songs hebben iets ongewoons en iets sombers. Ane Brun heeft haar eigen stijl waar je van moet houden en voor in de stemming moet zijn. Het is eigenlijk meer iets voor een deprimerende regenachtige herfstdag. Ik laat dit album nog even in de kelder rusten om het onder ideale omstandigheden te ‘ontkurken’, misschien is het dan meer dan gewoon goed.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Ane Brun Label:V2 Records
Jimmie Vaughan – Plays more blues, ballads & favorites

Jimmy Vaughan - Plays More Blues, Ballads & FavoritesVorig jaar bracht Jimmie Vaughan met Plays Blues, Ballads & Favorites...

Jonathan Wilson – Gentle Spirit

Jonathan Wilson - Gentle Spirit Tegenwoordig zijn albums meestal maar een goed half uur lang. Met drie...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT