RECENSIE: SimpleSongs - The End of Things You Wished Would Last Forever

SimpleSongs - The End Of Things You Wished Would Last Forever
2011-10-07 SimpleSongs is het eenmansproject van de Belgische singer-songwriter Ken Veerman. Zoals de naam al doet denken, maakt Veerman simpele liedjes. Over minder vrolijke onderwerpen, gezongen met een bij vlagen Britsaandoend accent. Zowel live als op plaat, kleedt hij deze ‘simplesongs’ gaandeweg steeds iets meer aan. Synthje hier, drummetje daar. Maar nooit zoveel dat de essentie kopje ondergaat.

Het is namelijk die essentie die ervoor zorgt dat SimpleSongs werkt. The End Of Things You Wished Would Last Forever bevat zes prachtig geschreven en gezongen liedjes. Zelfs de erg korte opener ‘LoveSong’ weet indruk te wekken met lyrics als ”Let’s keep burning ourselves until the day we die.” Een vroeg hoogtepunt is ‘Cruelty From A Heart Of Gold’, een nummer waarin Veerman met slechts zijn stem voor een intense opbouw weet te zorgen. De zachte synths in de outro stomen de luisteraars vervolgens klaar voor de volgende song.

Mooi aan The End Of Things You Wished Would Last Forever is dan ook dat de instrumentale vleugjes puur in dienst staan van de sfeer van het nummer. Niets voelt aan als geforceerd of overbodig. Zo duiken er opeens spanning verhogende elektrische gitaren op in het refrein van ‘A Sentence For Life’, die vervolgens weer verdwijnen, omdat ze niet meer nodig zijn. In ‘Underground’ klinkt er een western-achtige harmonica in de verte en ‘Contact/Impact’ is het enige nummer met gelaagde zang, omdat het past.

Ken Veerman heeft met zijn SimpleSongs zes zeer sterke nummers gemaakt die - ondanks de naaktheid - niet snel vervelen. De vraag blijft echter wel of hij de aandacht van de luisteraar met een echte lp ook de hele zit weet vast te houden. Hopelijk wordt die vraag nog eens beantwoord, want The End Of Things You Wished Would Last Forever smaakt naar meer.


Eerdere recensies van SimpleSongs:
- 13-07-2007: Last Day on Earth.
Recensent:Randy Timmers Artiest:SimpleSongs Label:Eigen Beheer
The Medics Dance into The Dark

The Medics - Dance into the DarkSoms kan het snel gaan, zelfs voor een Nederlandse band, want de Utrechtse...

Baby Dee - Baby Dee Goes Down To Amsterdam

Baby Dee - Baby Dee Goes Down to Amsterdam Wie in september op station Rotterdam Centraal terecht kwam, heeft misschien...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT