RECENSIE: Vallenfyre - A Fragile King

Vallenfyre - A Fragile King
2011-11-09 Dit is het definitieve debuut van Gregor Macintosh, een vroeger bandlid van Paradise lost. De band krijgt de naam Vallenfyre mee en met A Fragile King laat deze brave ziel zijn eerste composities horen. Aanleiding voor deze wel zeer donkere schijf is de slepende ziekte van zijn vader die uiteindelijk ook overlijdt aan een ongeneesbare vorm van kanker, de aandoening van deze eeuw. Het verwerken van de dood van zijn vader resulteert in deze extreme combinatie van doom en death metal. Het thema kanker wordt naast relatieproblemen en politiek het belangrijkste onderdeel van A Fragile King.

Het openingsnummer ‘All Will Suffer’ klinkt al niet meteen bijzonder opgewekt en zet vast en zeker de toon voor de rest van het album, bijzonder donker en down. De grunts doen de track bijzonder log, depressief en zwaar aanvoelen. Blijkbaar moet Macintosh afrekenen met diverse demonen binnenin. Ook ‘Desecration’ ligt in de lijn van het vorige en ‘doomt’ er krachtig op los. Met ‘Ravenous Whore’ wordt het vaatje van de death metal opnieuw aangeboord en dit op een wel zeer indrukwekkende wijze. De volgende twee ‘Cathedrals Of Dread’ en ‘As The World Collapses’ lopen door dezelfde straat van death metal heen. Zo blijft het maar doorgaan op A Fragile King, een perfecte en harmonieuze afwisseling tussen beide genres. In vele nummers wordt subtiel gebruik gemaakt van diverse tempowisselingen, wat het luistergenot zeker ten goede komt. De ideale mengeling van death en doom metal wordt door velen toegepast, maar Vallenfyre doet het echt wel op een bijzonder originele manier.

Death en doom metal fans onder ons doen er goed aan om deze band en hun eersteling grondig te beluisteren. Hoewel niet vernieuwend blijken de elf tracks je toch vast te pinnen tot het bittere eind.
Recensent:Gunther Moens Artiest:Vallenfyre Label:Century Media
Krisiun – The Great Execution

Krisiun - A Great Execution Krisiun is een deathmetal band die al in 1990 werd opgericht door drie...

Sick Of It All - NonStop

Sick Of It All - NonStop Re-recordings Tegenwoordig zijn er nog maar weinig bands die werkelijk de bestaansgrens van...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT