RECENSIE: Various - Whaur The Pig Gaed On The Spree: Scottish Recordings By Alan Lomax, 1951-’57

Diverse Artiesten - Whaur The Pig Gaed On The Spree: Scottish Recordings By Alan Lomax, 1951-’57
2011-11-07 Alan Lomax was een etnomusicoloog die vanaf de jaren ’30 van de vorige eeuw op allerlei plaatsen zogenaamde ‘field recordings’ opnam. Hij wilde de authentieke, van generatie op generatie overgedragen volksmuziek verzamelen, om deze te behoeden voor de vergetelheid. Hij nam vele songs op die later bekend zouden worden in uitvoeringen van pop- en rockartiesten, waaronder ‘House Of The Rising Sun’, ‘Black Betty’ en ‘Sloop John B’. Ook werd een aantal van zijn oude opnamen gesampled om te dienen als ruggengraat van Moby’s succesalbum Play. Daarnaast ontdekte hij de blueszanger Leadbelly, toen hij samen met zijn vader John Lomax opnamen maakte in de Angola Prison Farm in Louisiana.

Aanvankelijk maakte Lomax opnamen in de Verenigde Staten, maar later verlegde hij zijn werkterrein naar de Cariben en Europa. In de jaren ’50 vestigde Lomax zich in Londen. Van hieruit verzamelde hij eerst de volksmuziek van Engeland, Schotland en Ierland en later trok hij vanuit Londen ook naar Italië. Op Whaur The Pig Gaed On The Spree zijn opnamen verzameld die Lomax tussen 1951 en 1957 maakte in Schotland. Hij werd hierbij bijgestaan door lokale kenners van de Schotse volksmuziek en bovendien door de BBC.

Op Whaur The Pig Gaed On The Spree horen we een keur aan veelal onbekende Schotse zangers, zangeressen en muzikanten en ontstaat een beeld van de Schotse volksmuziek. Opmerkelijk is dat de meeste nummers of a capella zijn, of juist instrumentaal. Opener ‘McGinty's Meal And Ale’ van Davie Stewart is hierop de enige uitzondering. In deze song horen we zang, ondersteund door mooi harmonicaspel. Uit de tekst van dit nummer is ook de albumtitel Whaur The Pig Gaed On The Spree afkomstig. In ‘The Glendaruel Highlanders’ horen we dezelfde Davie Stewart alleen harmonica spelen.

Naast ‘The Glendaruel Highlanders’ bevat Whaur The Pig Gaed On The Spree nog drie andere instrumentale nummers. De eerste is ‘Dean Briggs/Banks Hornpipe’ van Hector MacAndrew en Alice Mearns, waarin we haast klassiek vioolspel horen. De tweede is het meer folky en dansbare ‘Bonnie Anne/The Wife She Brewed It/The Mason’s Apron’ van Jimmy Shand en Sidney Chalmers. Het album eindigt tenslotte met ‘Caber Feidh’ van de bekende doedelzakspeler John Burgess.

De rest van de nummers op Whaur The Pig Gaed On The Spree zijn a capella en hierin zit behoorlijk veel variatie. Van de wat dronken aandoende zang van Jimmy MacBeath tot het door schoolkinderen uit Aberdeen opgezegde versje ‘My Mother And Your Mother’.

Whaur The Pig Gaed On The Spree bevat mooie, authentieke Schotse volksmuziek. Het belangrijkste nadeel is dat veel van de zangers en zangeressen met een moeilijk verstaanbaar accent zingen en bij a capella muziek draait het toch vooral om de teksten. Mede hierdoor zal niet iedereen deze verzameling Alan Lomax opnamen kunnen waarderen, maar voor de liefhebbers is het genieten geblazen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Various Label:Munich Records
Cover Metallica - Lulu

Metallica - LuluWat is er met Lou Reed And Metallica ’s Lulu ? Het wachten is eindelijk...

Cover Wilco - The Whole Love

Wilco - The Whole Love Wilco is één van de lievelingetjes onder de bekende Amerikaanse rockbands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT