RECENSIE: Moss - Ornaments

Cover Moss - Ornaments
2012-01-30 Toegegeven, het duurde een flink aantal luisterbeurten voordat deze recensent gegrepen werd door het vorige album van Moss. Afgezien van de geweldige single 'I Apologise (Dear Simon)' maakte het materiaal op Never Be Scared/Don't Be A Hero in eerste instantie weinig los. Totdat het kwartje viel. Toen bleek Never Be Scared/Don't Be A Hero een geweldige plaat vol prachtige songs.

Inmiddels is Never Be Scared/Don't Be A Hero alweer tweeënhalf jaar oud en komt Moss met de opvolger Ornaments. Deze is opgenomen zonder gitarist Bob Gibson, die de band vlak voor het opnameproces verliet. Zijn plaats wordt ingenomen door Michiel Stam, die overigens al voor het vertrek van Gibson bij de band kwam.

Het is altijd moeilijk om een goed ontvangen en bovendien succesvolle plaat op te volgen, maar Moss heeft gelukkig geen poging gedaan om een tweede Never Be Scared/Don't Be A Hero te maken. Ornaments heeft duidelijk een andere sound. Het geluid is kaler, er zijn minder gitaren te horen en de ritmesectie is prominenter aanwezig. Ook speelt de band af en toe met analoge elektronica, bijvoorbeeld in het sterke 'Almost A Year'. Dit laatste heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat bassist Jasper Verhulst ook in Lola Kite speelt. Ondanks al deze veranderingen klinkt Moss toch overduidelijk als zichzelf, niet in de laatste plaats door de herkenbare stem van zanger Marien Dorleijn.

Ornaments opent met het rustige 'I Am Human', dat gedragen wordt door een mooie baslijn. In het eveneens rustige 'Tiny Love' lijkt eigenlijk vrij weinig te gebeuren, maar toch is het een erg mooie song. 'Give Love To The Ones You Love' heeft een prachtige zangmelodie, voorzien van een meer ritmische muzikale ondersteuning en 'A Real Hero Dies In The End' heeft iets drone-achtigs.

'Spellbound' is juist een vrij stevige, snelle song, met een stuwend ritme en 'Good People' is uit hetzelfde hout gesneden. 'The Hunter' en vooral 'What You Want' klinken meer zoals we van Moss gewend waren en deze nummers hadden ook wel op Never Be Scared/Don't Be A Hero kunnen staan.

De meest bijzondere track op Ornaments is echter de afsluitende bijna-titeltrack 'Ornament'. Deze lange song begint met slechts een baslijntje, zang en wat handclaps, maar wordt al snel opgesierd door een analoge synth. In het tweede, instrumentale, gedeelte van het nummer experimenteert Moss er lekker op los. Heerlijk!

Moss toont veel lef door op Ornaments een ander geluid te laten horen dan op de succesvolle voorganger. Het belangrijkste is echter hetzelfde gebleven en dat zijn de ijzersterke liedjes. Hierdoor weet Moss ook met deze nieuwe sound volledig te overtuigen.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Moss Label:Excelsior Recordings
Cover Luik - Owls

Luik - Owls Luik . Dat klinkt, sterker nog, dat is Belgisch. Maar de band luisterend...

Cover Common - The Dreamer / The Believer

Common - The Dreamer / The Believer Common is een rapper met een zeer lange staat van dienst. Can I Borrow a...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT