RECENSIE: Steve Hogarth & Richard Barbieri - Not The Weapon But The Hand

Cover Steve Hogarth & Richard Barbieri - Not The Weapon But The Hand
2012-02-20 Steve Hogarth is vooral bekend als zanger van Marillion, de band waar hij zich in 1989 bij aansloot als vervanger van de charismatische zanger Fish. Daarnaast maakte Hogarth ook muziek onder zijn eigen naam en als H. Richard Barbieri speelt sinds 1993 in Porcupine Tree en daarvoor verdiende hij zijn sporen in de Britse new wave band Japan. Deze twee ervaren muzikanten hebben nu samen een album gemaakt, getiteld Not The Weapon But The Hand.

Hogarth en Barbieri werkten een aantal jaar aan Not The Weapon But The Hand en rondden het uiteindelijk eind vorig jaar af. Het album had uiteraard een lagere prioriteit dan Marillion en Porcupine Tree, vandaar. Op een aantal tracks krijgen ze muzikale ondersteuning van contrabassist Danny Thompson, drummer Arran Ahmun (John Martyn) en gitarist Chris Maitland (Porcupine Tree). Daarnaast werden de strijkarrangementen verzorgd door Dave Gregory (XTC).

Not The Weapon But The Hand is een overwegend rustig album, dat het vooral van de sfeer moet hebben en niet van de memorabele melodieën. Songs als ‘Lifting The Lid’ en ‘ Red Kite’ hebben iets soundtrack-achtigs met af en toe een kleine uitbarsting. Daarnaast zitten Hogarth’s vocalen soms dichter bij praten dan bij zingen. Dit laatste is echt jammer omdat hij een geweldige stem heeft.

Ook nummers als ‘Only Love Will Make You Free’ en ‘Your Beautiful Face’ zijn erg rustig en hierin is de sfeer haast zalvend te noemen. In ‘Only Love Will Make You Free’ zit wel een erg goede baslijn, maar verder hebben deze nummers weinig opvallends te bieden. De enige echt opvallende track op Not The Weapon But The Hand is eigenlijk ‘Crack’. Deze nerveuze song met elektronische beats en een opvallende bas lijkt geïnspireerd door het recente werk van Radiohead, maar de heren geven ook een duidelijk prog-draai aan het nummer.

‘Crack’ is met afstand de spannendste en best song op Not The Weapon But The Hand. De rest van de songs ligt op zich prima in het gehoor, maar beklijft absoluut niet. Alles gaat het ene ook in en het andere oor uit. Van twee muzikanten met zo’n indrukwekkende staat van dienst hadden we toch iets meer verwacht.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Steve Hogarth & Richard Barbieri Label:Bertus
Cover Lucky Sinners - Crankshaft Stories

Lucky Sinners - Crankshaft Stories Lucky Sinners is een Belgische rock’n’roll band, maar met een twist. Ze...

Cover Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman - De Beer Die Geen Beer Was

Anneke van Giersbergen en Martijn Bosman - De Beer Die Geen Beer Was The Bear That Wasn’t is een kinderboek uit 1946, geschreven door...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT