RECENSIE: Les Discrets - Ariettes oubliées...

Cover Les Discrets - Ariettes oubliées...
2012-03-21 Muziek hoeft niet altijd zijn beginpunt te vinden bij muzikanten, maar kan evengoed starten van een artiest met een bredere visie op kunst. De Fransman Fursy Teyssier is zo iemand. Door het illustratieve te koppelen aan het muzikale, laat hij twee door zichzelf gecreëerde universa als een symbiotische eenheid samenwerken. Zijn beroep als illustrator laat hem toe visuele werelden te creëren, die hij later al dan niet voorziet van de nodige klanken, of vice versa. Dit resulteert in zijn project Les Discrets, waarin hij met een melange van black metal, post-rock en shoegaze contemplatieve en esoterische atmosferen wil oproepen.

In 2009 debuteerde hij met zijn album Septembre et ses dernières pensées bij het Duitse Prophecy Productions, waarop hij de zesjarige zoektocht naar zijn geliefde combinatie van beeld en geluid voor het eerst kon tentoonspreiden. Drie jaar verder ziet Arriettes Oubliées het levenslicht, hoewel er in deze melancholische kosmos veeleer geflirt wordt met absolute duisternis.

Intro ‘Linceul d’hiver’ komt nog enigszins zeemzoeterig voor de dag, als een zachte wind die je traag maar zeker meevoert naar ‘La Traversée’, de eerste grote trip van het album. My Bloody Valentine en Enslaved lijken de handen wel in elkaar geslagen te hebben, want zoals de muziek neigt naar black metal, zo neigen de vocalen van Teyssier en diens vrouwelijke tegenpool A. Hadorn naar shoegaze. Ieder nummer mixt de drie genoemde genres zoals geen band dit ooit deed en dat resulteert in een album vol contrasten met een heel specifieke sfeer. Noem Les Discrets gerust het schoolvoorbeeld van deze combinatie. Teyssier is een artiest pur sang, dat mag gerust gezegd worden.

Niet iedereen zal te vinden zijn voor een kleine drie kwartier zwaarmoedigheid, maar voor de fans van tonen uit de donkerste krochten van de ziel, is dit een niet over te slaan stukje genialiteit van de zuiverste soort.
Recensent:Bram De Wulf Artiest:Les Discrets Label: 
Cover Sean Paul - Tomahawk Technique

Sean Paul - Tomahawk TechniqueEr was een tijd dat Sean Paul bekend stond als baanbrekend dancehall...

Cover Silverstein - Short Songs

Silverstein - Short Songs Ondergetekende zag Silverstein ooit live. Niet geheel vrijwillig, en wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT