RECENSIE: Ill - Gotten Gains

Cover Ill - Gotten Gains
2012-03-24 ‘Uitnodigend’ is niet het goede woord voor de hoes van Gotten Gains. Een schuimbekkende straathond met een vies, gelig filter erover en lelijke typografie, dat pik je als onwetende luisteraar niet snel uit de schappen. Mocht je dat toch doen en kijken naar de tracklist op de achterzijde, vallen titels als ‘Bitch’ en ‘Castration’ op. Gezellig.

ill is een Amerikaanse band die bestaat uit drie muzikanten. Damion Goodpaster (syntheziser, piano en zang), Marlon Patton (drums) en Ryan Waters (gitaar en zang). De laatste heeft een tijdje bij de soulband Sade gespeeld. Je weet wel, van ‘Smooth Operator’.

Maar de muziek van ill op Gotten Gains is een ander verhaal. Vanaf het eerste nummer is het rocken geblazen. ‘One Time’ heeft wel wat weg van het werk van Kyuss. De snoeiharde riffs trekken je meteen het album in. Dat rockt zo een eindje weg tot ‘Christine’. Ineens is er rust. Een mooi opgebouwd nummer dat begint met alleen drums en de stem van Waters, maar dat langzaam ontpopt tot een gitaargevulde climax, waarbij de zangpartij aan Aerosmith’s ‘Dream On’ doet denken. Dan gaat de rem er weer af. En ook het beste van de cd, zo lijkt het.

‘Bitch’ en ‘Castration’ zijn hard, maar komen niet helemaal uit de verf. ‘Gold And Opal’ is de officiële afsluiter. Twee-en-halve minuut voortkabbelend, maar het gaat nergens heen, zoals ‘Christine’ dat wel doet. Gelukkig kent de cd nog een bonustrack in de vorm van ‘Pearls’. Een titel die de oplettende Sade-fan heeft herkend. Het is namelijk een cover. Die pakt redelijk uit, maar haalt het niet bij het origineel.

Gotten Gains is een aardig tweede album geworden dat in ‘One Time’ en ‘Christine’ sterke nummers kent, maar dat de plank soms ook mis slaat. En niet alleen met het ontwerp van de hoes, helaas.
Recensent:Rutger Otto Artiest:Ill Label:Bertus
Cover Mariee Sioux - Gift for the End

Mariee Siou - Gift for the EndDe Amerikaanse singer/songwriter Mariee Sioux levert met Gift For the End...

Cover Dwellers - Good Morning Harakiri

Dwellers - Good Morning Harakiri Het is een ondankbare tijd om met stonerrock uit te komen. Het genre is nou...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT