RECENSIE: Jodymoon - The Life You Never Planned On

Cover Jodymoon - The Life You Never Planned On
2012-05-28 Jodymoon is een Nederlandse band, waarvan de basis wordt gevormd door Digna Janssen (zang, piano) en Johan Smeets (gitaar, dobro, banjo, bas, piano, percussie, zang). Zij worden op The Life You Never Planned On bijgestaan door Marie-José Didderen (cello) en Wim Spaepen (viool). Dit levert een zeer eigen geluid op, waarin de naar Americana neigende basis van Janssen en Smeets zeer doeltreffend wordt ingekleurd door Didderen en Spaepen. Het resultaat is zeker niet bombastisch, Jodymoon weet heel goed dat minder vaak meer is.

In 2008 won Jodymoon de publieksprijs bij de Grote Prijs van Nederland en The Life You Never Planned On is alweer het vierde album van de band. De opnames vonden deels plaats in New York en daar werd samengewerkt met producer Bryce Goggin. Deze werkte eerder met Joan As Policewoman en Antony And The Johnsons. Het album werd ook in New York gemasterd, en wel door Fred Kevorkian die onder andere werkte met The White Stripes en Ryan Adams.

The Life You Never Planned On opent met het sterke ‘Blue Sky Rainbow’. Deze aanvankelijk kale song wordt opgesierd door mooi viool- en cellowerk en het nummer zet hiermee dus de toon voor het album. Het lange ‘City Life’ is een stuk intenser en heeft een dreigende sfeer. Dit laatste geldt ook wel voor het wat tragere ‘Close Your Eyes’.

Het titelnummer is een stukje luchtiger en dit geldt ook voor ‘Money In Our Pockets’, de eerste single. Deze laatste song is helaas ook wat minder interessant. Het nummer kabbelt wat teveel voort, iets waar Jodymoon wel vaker last van heeft. En dat is jammer want de band overtuigt juist als de muziek wat meer schuurt. Sommige van de rustigere nummers zijn gelukkig wel behoorlijk sterk. Dit geldt voor de titeltrack, maar ook voor ‘Dream About’ en ‘The Antidote’.

Het meest bijzondere nummer op The Life You Never Planned On is ‘Oh My’, waarin de zang van Janssen alleen wordt begeleid door klappende handen en stampende laarzen. Ook bijzonder is de instrumentale afsluiter ‘Watercolor Wasteland’. Deze aan Calexico refererende track ademt de woestijn en zou zo op de soundtrack van een goede Western kunnen staan.

Jodymoon is een bijzondere band met een volstrekt eigen geluid. Soms kabbelt de muziek iets teveel voort, maar vaker maakt de band mooie en/of spannende Americana, aangekleed met strijkers. Uitermate geschikt voor liefhebbers van niet altijd even toegankelijke singer-songwritermuziek.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Jodymoon Label:Rough Trade Distribution
Cover Seeka - Seeka

Seeka - SeekaEen meisje met een gebruinde huid, een drankje, een geile blik en hele dikke...

Cover Me and My Drummer - The Hawk, The Beak, The Prey

Me and My Drummer - The Hawk, The Beak, The Prey Me And My Drummer is een Duits duo. Twee jongedames uit Berlijn die elkaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT