RECENSIE: Frames - In Via

Cover Frames - In Via
2012-06-09 Als kool groeit het aantal bands in de categorie Mogwai, Maybeshewill, God is an Astronaut etc etc etc. Het is hip, de dromerige en soms flink harde postrock van deze bands. Sinds een aantal jaren speelt ook Frames mee in dat wereldje. En met In Via kon de band wel eens een aantal anderen in het genre de loef afsteken.

Niet dat er nu veel broekscheurends gebeurt op de nieuwe release. We hebben het allemaal al eens gehoord en kennen de trucjes. Vernieuwend is het niet. Maar wel verdomde lekker. Frames houdt zich keurig aan het concept en wat er van postrock verwacht wordt. Experimenteren? Dat alleen maar fout gaat, zo lijkt het motto. En vandaar ook dat we tien liedjes lang een bekende afwisseling van stevige vlagen duistere rock en met piano onderbouwde romantische, melodische stukken krijgen voorgeschoteld.

Enige opvallende: de band is on-mis-ken-baar Duits. Want het is allemaal wel erg symfonisch wat er langs komt en daar zijn onze oosterburen natuurlijk berucht en beroemd om. Check even opener – de korte intro ‘Entrance’ niet meegerekend - ‘Departure’. In de harde stukken van het nummers giert de volledige en bombastische symfonie door je speakers.

In feite behoeft het album niet veel toelichting. In Via roetsjt in vlagen naar het einde van het album toe. Soms met een gevarieerde beat, soms met een extra instrument. Maar nergens zakt de mond van open. Er is geen enkel nummer dat er nu echt uitspringt, maar zeker ook geen misplaatste song. Het is gewoon een mooi, coherent geheel van zeer degelijk niveau.

Slechts twee opvallende zaken dan: ten eerste de Duits gesproken stukken die het begin en het einde van het album opsieren. De vraag is of die echt nodig waren namelijk, want het filosofische gewauwel van deze man kunnen we missen. Ten tweede het ruim acht minuten durende ‘Eris’, waarbij de gitaren echt even stevig uithalen en de rustige stukken we heel rustig zijn. Het is een mooi contrast.

Al met al is Frames een band die perfect in het genre past, nooit een aanvoerder daarin zal worden, maar zeker meetelt met In Via. Het is eigenlijk heel simpel: ben je een fan van eerder genoemde bands? Dan koop je dit album. Je zit er namelijk sowieso goed mee.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Frames Label:SPV
Cover Jesca Hoop - The House That Jack Built

Jesca Hoop - The House That Jack Built Jesca Hoop is een van oorsprong Amerikaanse singer/songwriter, die nu in...

Cover Prong - Carved into Stone

Prong - Carved into Stone Prong is een band van ups en downs. Ze zijn een tijdje down geweest, maar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT