RECENSIE: Jesca Hoop - The House That Jack Built

Cover Jesca Hoop - The House That Jack Built
2012-05-20 Jesca Hoop is een van oorsprong Amerikaanse singer/songwriter, die nu in Engeland woont.
The House That Jack Built is haar derde album. Als je in de gunst staat van namen als Tom Waits (die haar plugde bij het grote publiek) en Peter Gabriel (met wie ze in 2011 tourde, als achtergrondzangeres), dan doe je toch iets goed! Haar nieuwste album gaat gepaard met mooi artwork. Al met al zijn de verwachtingen hooggespannen.

Het album trapt af met het erg lekker klinkende ‘Born To’. Een popliedje met een goede beat en spannend arrangement. Al mag gelijk de kanttekening worden gemaakt dat de term ‘pop’ haar eigenlijk tekort doet. Ze is veel meer dan pop alleen.

Ik ga hier geen opsomming maken van alle genres die voorbijkomen. Ik zou zeggen: laat u verrassen.
De volgende drie nummers volgen elkaar logisch op en zorgen voor een mooi begingedeelte van de plaat. Het eerste rustpunt, het titelnummer, komt precies op het goede moment zo halverwege het album. De trackvolgorde komt het tempo van het album ook zeker ten goede. Het gaat nergens vervelen.

Als luisteraar wil je verrast worden, maar niet vervreemd. En laat daar nu net een dunne scheidingslijn tussen zitten waarop Jesca keurig doch gedurfd balanceert. Ze krijgt het voor elkaar om muziek te maken die nergens voorspelbaar wordt, maar toch over het algemeen zeer lekker in het gehoor ligt. De spannende arrangementen en goed geplaatste volgorde van songs dragen hier zeker aan bij. Ook beschikt ze over een lekker in het gehoor liggende stem. Ze klinkt vooral als zichzelf: er schieten bij beluistering van dit album namelijk geen namen van soortgelijke zangeressen te binnen.

Ten slotte nog een compliment over haar teksten: ze weet alle clichés te vermijden en teksten neer te pennen met gevoel voor poëzie en hier en daar ook humor. Waarschijnlijk één van de meest interessante singer/songwriter-platen van dit jaar.

Redactie: The House That Jack Built komt op 25 juni 2012 uit.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Jesca Hoop Label: 
Cover VanVelzen - The Rush of Life

VanVelzen - The Rush of LifeKosten noch moeite werden gespaard: maar liefst twaalf songwriters en vier...

Cover Frames - In Via

Frames - In Via Als kool groeit het aantal bands in de categorie Mogwai, Maybeshewill, God is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT