RECENSIE: Greenleaf - Nest of Vipers

Cover Greenleaf - Nest of Vipers
2012-07-13 Het Zweedse Greenleaf mag in haar genre met recht een supergroep genoemd worden. De stonerrock formatie is sinds de oprichting in 1990 echter wel meermaals van bezetting veranderd. Op Nest Of Vipers treedt het onder andere aan met leden uit de voormalige stonerformatie Dozer en de nog altijd in bedrijf zijnde band Truckfighters. Dat supergroepen niet altijd superplaten afleveren is inmiddels bekend. De vraag is of Greenleaf dat wel lukt? Het antwoord: Net niet. Het scheelt namelijk niet veel. Vijfde album Nest Of Vipers is een goede, gruizige en coherente plaat geworden.

Met ‘Jack Staff’ knal je het album binnen en vanaf de eerste seconde gunt Greenleaf je nauwelijks ademruimte. Het neemt je bij de strot en steeds als je los dreigt te komen en naar adem hapt, wordt je opnieuw neergesabeld. Voor de leken op stonergebied lijkt het stemgeluid van zanger Oskar Cedermalm op die van The Offspring’s leadzanger Dexter Holland. Muzikaal gezien is de vergelijking tussen de twee bands trouwens appels met peren vergelijken. De aangename zang van Cedermalm geeft Greenleaf een toegankelijk karakter en het vormt mede de kracht van het gruizende ‘Lilith’ waarmee Greenleaf een sterk openingstrio besluit.

‘Tree Of Life’ begint rustiger en hakt er niet meteen in, zoals bij de voorgaande drie nummers wel het geval was. Even ademruimte dus. Zij het dat het na de lange introductie, gruiziger en vooral psychedelischer wordt dan voorheen. Op ‘Dreamcatcher’ zijn vervolgens enkele interessante gitaarsolo’s te horen en ‘At The Helm’ heeft een bijna meditatief karakter. Laatstgenoemde heeft een minder direct voorkomen als de rest van de plaat en zweeft daardoor een beetje in het luchtledige. Je weet als luisteraar niet zo goed wat je ermee aan moet. Lang uitgesponnen afsluiter ‘Nest Of Vipers (A Multitude Of Sins)’ klinkt echter, mede door de gastzang van Fredrik Nordin, bijna heroïsch. Ex-Opeth toetsenist Per Wiberg speelt een steengoede gastrol op toetsen en het geheel duurt geen seconde te lang. Wel degelijk een risico bij een speelduur van ruim acht minuten.

In het eerste bedrijf overrompelt Greenleaf je en dreig je niet meer uit hun handen te geraken. Gaandeweg laten ze je echter steeds meer los en verzanden de knallende rocksongs steeds meer in voorzichtiger uitgekiende, zij het knap geconstrueerde, nummers. Titeltrack ‘Nest Of Vipers (A Multitude Of Sins)’ is het hoogtepunt van het album en de afsluiter van een steengoed, maar nét geen superalbum van Greenleaf.
Recensent:Mick Claessens Artiest:Greenleaf Label:Bertus
Cover Paf - Heading for Crazy Times

Paf - Heading for Crazy TimesTragisch, dat is het eerste wat er door je hoofd gaat als je het verhaal...

Cover Tom Dice - Heart for Sale

Tom Dice - Heart for Sale Talentenjachten overspoelen ons al jaren. En om nu te zeggen dat het zijn...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT