RECENSIE: The Waxbills - When Love Comes

Cover The Waxbills - When Love Comes
2012-08-29 Als je niet uit Canada komt of een enorme affiniteit hebt met Canadese muziek, is de kans groot dat je nooit van The Waxbills hebt gehoord. In het thuisland hebben ze inmiddels drie albums uitgebracht en met die derde, When Love Comes, debuteren The Waxbills nu in Europa.

The Waxbills ontstond vier jaar geleden min of meer per toeval. Nathan Warriner was een singer/songwriter, die na zijn eerste solo-EP op zoek was naar muzikanten voor zijn tour langs de Canadese oostkust. Dat deed hij met zijn vrienden Peter Haverkamp, Wayne Corlis, John Albers en Brandon Ainsley. Na die tour verlieten gitarist Haverkamp en keyboardspeler Corlis de band en bleef een trio over. Hun muziek veranderde van akoestisch naar elektrisch. Warriner speelt gitaar, Albers basgitaar en Ainsley verzorgt de drums. De drie vernoemden zich naar een klein vogeltje en The Waxbills waren geboren.

Hoewel rock overheerst, is het moeilijk The Waxbills meteen te definiëren. When Love Comes opent met de titeltrack, die na een een paar seconden van koraalgezang losbarst in lekker vuige rock met heel aanstekelijke riffs. ‘First Aid Kit’ lijkt dan weer meer op een nummer van The Kooks of Razorlight en ‘Blood On The Road’ begint als rustpunt, bijna country, met het geluid van een mondharmonica, maar kent ook weer grootse momenten.

Van alles wat dus. Nathan Warriner zingt prima, maar zijn stem klinkt op bijna ieder nummer anders en lijkt soms vervormd. De tweede helft kakt When Love Comes misschien een beetje in, maar hoge kwaliteit en hitpotentie loopt als rode draad door het album. Het zou dan ook heel vreemd zijn als The Waxbills volgend jaar niet op een aantal Europese festivalpodia te vinden zijn. Fijne muziek. Zonnetje erbij. Alweer een goede nieuwkomer uit Canada.
Recensent:Rutger Otto Artiest:The Waxbills Label:Dying Giraffe Recordings
Cover ZODIAC - A Bit Of Devil

ZODIAC - A Bit Of DevilJanosch Rathmer is drummer in de Duitse postrockband Long Distance Calling en...

Cover Les Jupes - Modern Myths

Les Jupes - Modern Myths Les Jupes is een Franse naam voor een Canadese band, die in het Nederlands...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT