RECENSIE: Fighting With Wire - Colonel Blood

Cover Fighting With Wire - Colonel Blood
2012-09-29 Het Noord-Ierse Fighting With Wire heeft nogal wat moeite moeten doen voor haar tweede album Colonel Blood. Het album was in 2008 al klaar, maar label Atlantic Records, dat de band ontdekte via een stream van het eerste album, liet twee jaar lang na het album uit te brengen. Uit frustratie verliet de band het label, en wist vier jaar na de opnames alsnog het album in de winkels te krijgen.

Het drietal wilde de tweede langspeler eerst gratis weggeven, als handreiking naar de geduldige fans, maar vlak nadat besluit klopte gerenommeerd underground-label Xtra Mile (van o.a. Frank Turner en Against Me!) aan de deur. Een deal was snel gemaakt. En zo krijgen de fans na viereneenhalf jaar na debuut Man Vs. Monster dan toch het tweede album.

Alle pijn en moeite is het echter waard geweest. Fighting With Wire levert een melodieus rockalbum af, dat direct doet denken aan Foo Fighters en in mindere mate Nirvana. Aan de hand van producer Nick Raskulinecz (o.a. Deftones, Alice In Chains en, niet geheel verrassend, Foo Fighters) hebben de songs een geluid gekregen dat stadionwaardig is, met scherpe gitaarriffs en herkenbare refreinen. Probeer bijvoorbeeld single ‘Waiting On A Way To Believe’ of titeltrack ‘Colonel Blood’ na twee luisterbeurten maar uit je hoofd te krijgen. De hitpotentie komt ook terug in nummers als ‘Didn’t Want To Come Back Home’ en ‘The Great Escape’ (met ”woohoo”-meezinglijntje).

Het is allemaal niet nieuw wat de Noord-Ieren laten horen, maar desondanks hebben ze een fris geluid weten te behouden. De stem van zanger en gitarist Cahir O’Doherty is er wel één waar je aan moet wennen en zijn teksten zijn niet bijzonder (bijvoorbeeld het nogal clichématige refrein van ‘Erase You’: ”I wish that I could just erase you, take back all the time I’ve wasted”), maar nergens wordt het ergerlijk. Als het allemaal minder gepolijst hoeft te klinken, zoals in het furieuze ‘Blackout’, komt O’Doherty het best uit de verf, als de rauwe randjes de beperkingen van zijn stem kunnen verbergen.

Voor fans van jaren ’90 rock is Fighting With Wire een hoopvol gezicht in een verder kaal rocklandschap. De band mocht eerder dit jaar als support van Helmet al ruiken aan de Europese podia, dit najaar gaat de band met Coheed And Cambria touren. En wie weet zoekt Dave Grohl, die de band eerder deze maand nog promootte via de Foo Fighters-twitter, volgend jaar ook nog een supportband.
Recensent:Jelger Woudstra Artiest:Fighting With Wire Label:Munich Records
Cover Andrea Schroeder - Blackbird

Andrea Schroeder - BlackbirdDe Duitse zangeres Andrea Schroeder bracht tot dusver alleen haar muziek...

Cover Susanne Sundfør - The Silicone Veil

Susanne Sundfør - The Silicone Veil De Noorse Susanne Sundfør wist met haar derde album The Brothel uit 2010...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT