RECENSIE: Andrea Schroeder - Blackbird

Cover Andrea Schroeder - Blackbird
2012-10-02 De Duitse zangeres Andrea Schroeder bracht tot dusver alleen haar muziek naar buiten via het wereldwijde web. Daarmee vergaarde ze al een vaste schare fans en pers die de aandacht op haar vestigde. In de herfst van 2012 verschijnt dan haar eerste fysieke album. Het schijfje draagt de titel Blackbird, daarmee refererend aan het mooie geluid van de zangvogel en tegelijkertijd de algemene schoonheid van het leven. Het leven van onszelf en dat om ons heen.

Het album opent vrij direct met ‘Paint It Blue’, een nummer waarin gelijk duidelijk wordt dat haar karakteristieke stemgeluid de sfeer op het album grotendeels bepaalt. De muzikale omlijsting is veelal sober en minimaal, ondanks de gitaarerupties hier en daar. De muziek klinkt veelal donker en licht melancholisch en het album ademt sfeer en poëzie. Ook is de instrumentatie heel smaakvol en in dienst van het liedje. Wel mis ik een lichtpuntje in de donkere muzikale landschappen; op den duur wordt de melancholie een beetje te veel en zou een iets luchtiger liedje welkom zijn.

Haar stem staat in de mix behoorlijk op de voorgrond en daarin schuilt de kracht, maar ook het gevaar van dit album. Andrea heeft namelijk een stem waar lang niet iedereen warm of koud van zal worden, mede door haar soms storende accent. Natuurlijk blijft dit een kwestie van smaak en kan niet ontkent worden dat haar stem beschikt over een goede dosis charisma en sensualiteit. Een enkel nummer (‘Kälte’) is overigens in het Duits gezongen.

De teksten zijn over het algemeen heel behoorlijk, met als persoonlijke uitschieter ‘Ghost Ship’, dat mooie tekstuele vondsten kent. De liedjes zijn helaas nergens wereldschokkend. Dat hoeft ook niet, vooral niet in zo’n sfeervol genre als dit, maar mij kan het persoonlijk niet genoeg bekoren. Dit komt grotendeels door de afwezigheid van goede melodieën.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Andrea Schroeder Label:Munich Records
Cover Iris Dement - Sing The Delta

Iris Dement - Sing The DeltaErg productief kunnen we Iris DeMent niet noemen: haar laatste twee albums...

Cover Fighting With Wire - Colonel Blood

Fighting With Wire - Colonel Blood Het Noord-Ierse Fighting With Wire heeft nogal wat moeite moeten doen voor...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT