RECENSIE: Billy Talent - Dead Silence

Cover Billy Talent - Dead Silence
2012-10-09 Kent u dat gevoel? Je spit door de zee aan cd’s heen in de platenzaak en je oog valt op die ene albumcover die eruit springt. Artwork is zo belangrijk en voor het album Dead Silence heeft (punk)rock-formatie Billy Talent dat ultiem goed begrepen. De albumhoes laat zich uitvouwen tot een duister kunstwerk waar je echt een tijdje naar kan kijken.

Wat echter nog mooier is: de hoes van Dead Silence past perfect bij de wat duistere sfeer die de muziek op het schijfje ademt, compleet met een klein lichtpuntje om het af te maken. De Canadezen hebben dat perfect begrepen en verdienen daar lof voor.

Wat ook wel eens aangenaam is: na Billy Talent I, II en III volgt er eindelijk weer een albumtitel die van enige originaliteit getuigt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de nummer die door deze titel vertegenwoordigd worden. Zonder alle randjes te verliezen is het snijdende, wat bijvoorbeeld op I nog de kenmerkende sound was, verdwenen. Desalniettemin beukt Billy Talent als nooit tevoren.

Neem nou het nummer ‘Viking Death March’ (bril-jan-te songtitel overigens). Wat een ongelofelijke dijk van een hit, die perfect de intro ‘Lonely Road To Absolution’ voortzet. ‘Viking Death March’ combineert alles wat Billy Talent in huis heeft tot één knoeperd van een song. Danst u mee? Schreeuwt u mee met de slimme meerstemmige zang? Headbangt u even mee op de kleine opbouwtjes? Gooit u ook even uit pure waanzin het dichtstbijzijnde voorwerp door een ruit?

Kortom: Billy Talent pakt de zaken grondig aan en heeft, net als in de jaren hiervoor, niet ingeboet aan energie. Het enige is dat Dead Silence een logische evolutie laat zien met wat meer technische foefjes, een betere opbouw van songs en dus meer kwaliteit.

Doordat er een paar enorme kneiters van hits op Dead Silence staan, zou je bijna vergeten dat door de bank genomen het hele album schittert in weloverwogen vernielzucht, afgewisseld met iets minder pregnante, gereguleerde agressie. Het is zonder twijfel te zeggen dat van de veertien nummers die het album telt, er geen één niet de norm haalt.

Daarmee is Dead Silence gewoon een prima album, dat hooguit nog meer belooft voor als de mannen op festivals spelen en weer met een volgende plaat komen. Een mooi stukje werk.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Billy Talent Label:Warner Music Benelux
Cover Honky - 421

Honky - 421Soms kun je uit de bandnaam al opmaken wat voor muziek je kunt verwachten en...

Cover Zylver - Van Verre

Zylver - Van Verre Als band kun je alleen al door een mooie vormgeving van je album flink...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT