RECENSIE: Chains Of Love - Strange Grey Days

Cover Chains Of Love - Strange Grey Days
2012-10-22 Chains Of Love is een Canadese band die gevormd is door gitarist Felix Flung en bassist Clint Lofkrantz. Ze wilden een band formeren met een Phil Spector-achtige sound en vrouwelijke zang. Daarvoor werden zangeres Nathalia Pizarro en zangeres/gitariste Rebecca Marie Law Gray aangetrokken. Flung nam de productie van hun debuutalbum Strange Grey Days in eigen handen.

De arty coverfoto is intrigerend maar doet in geen enkel opzicht vermoeden dat het een soulalbum betreft. Dat dit toch zo is wordt al vanaf het begin heel duidelijk. Het eerste lied, 'He's Leaving With Me' heeft een soul sound inclusief tamboerijn, orgel en de backingvocals van Law Gray. Wat ook meteen duidelijk wordt is dat de sound verre van clean is. Flung houdt nu eenmaal van opnames die klinken alsof ze decennia oud zijn. Hij heeft dat effect bereikt, maar het is wel ten koste gegaan van een frisser geluid.

Wat vooral opvalt is dat de zang erg ver weg klinkt, en dat is erg jammer als je beschikt over een goede zangeres als Pizarro. Maar als je je daar niet te erg aan stoort kun je zeker genieten van de opgewekt klinkende tracks. De teksten zijn zoals dat hoort bij soul: niet vrolijk, getuige titels als 'I'd Rather Be Crying', 'Lies Lies Lies', 'Mistake Lover' en 'Breaking My Heart'. Ook voor wat betreft de gebruikte instrumenten en songstructuren handelt Chains Of Love volgens het soulboekje. De enige track die op alle fronten een uitzondering vormt is de titeltrack. Deze track is traag en treurig als een herfstdag in Nederland. Maar ook deze treurnis heeft zijn schoonheid.

Strange Grey Days klinkt alsof je een oude soulplaat beluistert met watten in je oren. Dat het ruwe randje bewust is aangebracht is begrijpelijk, maar dat had wel iets subtieler gemogen. Dat betekent niet dat de muziek slecht is. Integendeel, de songs zijn sterk. Daarmee kun je dit album zien als een prima basis om op voort te borduren. Een album dat in orde is, maar meer dan dat had kunnen zijn.
Recensent:Dave van der Sterren Artiest:Chains Of Love Label:Cargo
Cover The Setting Son - Before I Eat My Eyes & Ears

The Setting Son - Before I Eat My Eyes & EarsPsychedelische ‘60s garagepop. Zo zou je de muziek van The Setting Son...

Cover Ken Stringfellow - Danzig In The Moonlight

Ken Stringfellow - Danzig In The Moonlight Je moet echt onder een steen hebben geleefd, wil je de release van See You...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT