RECENSIE: Prosperina - Faith In Sleep

Cover Prosperina - Faith In Sleep
2012-11-28 In de lange file van aanstormende talenten bevindt zich regelmatig een vreemde eend in de bijt, die zorgt voor een vervroegde erkenning. U raadt het al, zo ook Prosperina. In de categorie rock/metal is dit debuutalbum Faith In Sleep met vol vertrouwen te plaatsen. En ze bewijzen maar weer dat trio’s niets onderdoen voor de standaard kwartetformatie.

Een krachtig klinkend trio, schijnbaar gefokt op een streng dieet van Black Sabbath en Pink Floyd. Met Faith In Sleep weet Prosperina een echt sfeervolle en zeer geslaagde metal plaat uit de oven van de rock voort te brengen. Nooit in een haast om een spetterend refrein of climax te bereiken. Dit zijn liedjes voor de muziekfan die weet dat goede dingen op hun tijd komen. Wachtend op donderende akkoordenwisselingen en aanstekelijke repetitieve gezangen, die langzaamaan omgebouwd worden tot massieve, individuele, gehavende metalstructuren op het albums landschap.

Al met al laat het in ieder geval meer dan voldoende ruimte over voor de diverse instrumenten om een beetje gas bij te geven en voor de zang om te schitteren. Opener ‘Piper Alpha’ laat het zachte geluid horen dat doet aandenken aan een mislukte B-kant van Soundgarden. ‘God Vs Darwin’ weet snel iets goeds te bieden, en is nog steeds vol van industriële ambitie. ‘Trees Have Eyes’ verwijst terug naar de stonertijd, waarin het huis als solo fungeert met een riff die Iron Maiden rond 1983 leek te vergeten.

Met ‘Snow Leopard’ zakt de muziek langzaam af naar de jaren zeventig in een 2012 jasje. Het nummer is mooi in verschillende lagen opgebouwd. Met afsluiter ‘Rebirth’ vraagt Prosperina zich hardop af waar het voor dit drietal eindigt. Met deze negen tracks tellende plaat als levensteken kan de band nog wel eens hoge ogen gooien in de rock/metalwereld. Ook al staan er nog veel wachtenden in de rij…
Recensent:Joey van der Leemputten Artiest:Prosperina Label:Bertus
Cover White Cowbell Oklahoma - Buenas Nachas

White Cowbell Oklahoma - Buenas NachasHoewel ze al toe zijn aan hun vierde album, is White Cowbell Oklahoma nog...

Cover Ryan Bingham - Tomorrowland

Ryan Bingham - Tomorrowland Hoewel bij de naam Ryan Bingham misschien niet meteen een belletje gaat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT