RECENSIE: Sophie Hunger - The Danger Of Light

Cover Sophie Hunger - The Danger Of Light
2012-11-16 De carrière van Sophie Hunger verloopt tot nu toe redelijk crescendo. Na Monday’s Ghost en de sterke opvolger 1983 kreeg de 29-jarige singer-songwriter uit Zwitserland meer ruimte en mogelijkheden voor haar derde album. Zo hebben tijdens de opnamesessies voor The Danger Of Light onder andere Josh Klinghoffer (Red Hot Chili Peppers), Nathaniel Walcott (Bright Eyes) en Stephen Nistor (Danger Mouse) als sessiemuzikant gefungeerd. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd.

Meer dan ooit verstaat Sophie Hunger op The Danger Of Light de kunst van het vertellen van verhaaltjes op een gedoseerde en gevarieerde manier. Hoewel haar jazzy benadering van de singer-songwriter popmuziek een enorm kader behelst, klinkt het nergens onrustig of geforceerd. Opener ‘Rererevolution’ begint lichtjes en jazzy en voelt een beetje springerig aan. In het refrein vertraagt de muziek en krijgt het een melancholiekere sfeer door de lagere klanken en blazers die ergens doen denken aan de liedjes van Beirut. ‘Souldier’ bewandelt dan weer precies de omgekeerde weg. De coupletten ogen zwaar en weemoedig terwijl de refreinen, met kracht bijgezet door de pianoklanken, weer wat opgewekter klinken.

Op deze manier varieert The Danger Of Light enorm in sfeer, waarbij Sophier Hunger laat zien over een groot gevoel voor timing te beschikt. De piano die invalt in het, Kate Nash-achtige en über aanstekelijke ‘LikeLikeLike’. De blazerssectie die de zware nummers zoals ‘Z’Lied Vor Freiheitsstatue’ kracht bijzet en een bombastisch gevoel opwekt. De geruststellende mondharmonica op het laatste nummer ‘Take A Turn’. En meer dan voorheen gebruikt Hunger de Duitse en Zwitserse taal om haar verhaaltjes optimaal over te kunnen brengen.

Het gevaar is echter dat al die verschillende elementen het geheel wat onsamenhangend kunnen doen overkomen. Het album luistert van A tot Z nog nét goed weg, maar het is op het randje. Naar het einde toe wordt dit wel wat minder maar daar zijn nu juist ook de wat mindere nummers te vinden. Het valt te prijzen als een artiest zich door veel verschillende elementen laat inspireren, maar af en toe denk je ook wel eens: waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan.

Al met al is The Danger Of Light een erg diepgaand en divers album geworden. Je moet er ontvankelijk voor zijn om snel meegenomen te worden naar de verschillende sferen, maar voor diegenen is Sophie Hunger een meesteres in het vertellen van verhaaltjes.
Recensent:Siem Deutz Artiest:Sophie Hunger Label:Dying Giraffe Recordings
Cover The Moons - Fables Of History

The Moons - Fables Of HistoryQuizvraagje: Welk album werd voor Bradley Wiggins, winnaar van de Tour De...

Cover The World Alive - Life Cycles

THE WORLD ALIVE - Life Cycles Tegenwoordig wordt het steeds moeilijker om met iets origineels op de proppen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT