RECENSIE: Broeder Dieleman - Alles Is Ijdelheid

Cover Broeder Dieleman - Alles Is IJdelheid
2012-12-10 Prachtige folk in Zeeuws dialect. Die beschrijving is eigenlijk al voldoende voor het debuut album Alles Is IJdelheid van Broeder Dieleman. De Zeeuwse Tonnie Dieleman is gereformeerd opgevoed en binnen die kringen spreekt men elkaar aan met ‘broeder’ en ‘zuster’, vandaar de artiestennaam. Alles Is IJdelheid is geen gospel-plaat en (gelukkig) ook geen rancuneuze plaat over zijn gereformeerde jeugd. Het is een album waarin hij zijn jeugd, leven en dood en Zeeuwse folklore bezingt.

Broeder Dieleman is al lange tijd bezig met muziek maken en dan nu dus pas zijn debuut album. Dat hij een lange voorbereiding heeft gehad is ook te horen, want op het album staan geen zwakke liedjes: dit zijn allemaal prachtige nummers. Even wennen is het nummer ‘Zingen Bij Beurte’, wat een flard van een bevlogen preek lijkt. Het hele album heeft iets sacraals, door de melodieën, door de stukken preek, door de samenzang en door de teksten.

Een album vol met prachtige nummers dus, met allemaal hoogtepunten. Deze nummers beschrijven doet ze ongetwijfeld te kort, dus dan maar in meer algemene zin. De bezetting op Alles Is IJdelheid is minimaal: de begeleiding bestaat uit onder andere akoestisch gitaar, banjo, contrabas, harmonium en percussie. Op meerdere plekken op het album wordt door een groep zangers/zangeressen meegezongen (live ook wel de ‘Mannenbroeders’ genoemd) en dat zorgt keer op keer voor ‘kippenvel momentjes’. Ook de arrangementen zijn erg goed. De liedjes beginnen klein en hebben vaak een moment waarop het openbreekt, met het invallen van de band, de samenzang of een mooie tweede zanglijn. Luister de nummers ‘Duuzend Veugels’ of ‘Zilverspa’ om een goed beeld te krijgen van dit album.

Alles Is IJdelheid is geen mooi gepolijst product zoals dat tegenwoordig in overvloed te horen is, maar een rauwe productie met hier en daar wat oneffenheden. Juist dat maakt het tot een bijzondere en vooral ook eerlijke plaat. De melodieën zijn tijdloos en dat is wat goede folk onderscheid van folk. Voor niet-Zeeuwen is niet alle tekst te volgen, maar dat is niet nodig want je voelt de teksten van Broeder Dieleman. Gewoon een geweldige plaat dus. Prachtige folk in Zeeuws dialect!
Recensent:Rients Kuik Artiest:Broeder Dieleman Label:Beep! Beep! Back up the Truck
Cover Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods - Candy Store Kids

Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods - Candy Store KidEr is een mooie video op Youtube van blueslegende Howlin’ Wolf waarin hij...

Cover Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - Shock-U-Py!

Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - Shock-U-Py! You can’t teach an old dog new tricks. Het is een Amerikaans gezegde dat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT