RECENSIE: The Black Atlantic - Darkling, I Listen

Cover The Black Atlantic - Darkling, I Listen
2012-02-14 Ruim twee jaar geleden debuteerde The Black Atlantic met het album Reverence For Fallen Trees. Dit album werd goed ontvangen, zowel in ons eigen land als daarbuiten. Sinds het uitbrengen van het debuut heeft The Black Atlantic veel getourd, onder andere als voorprogramma van Midlake en The Tallest Man On Earth. In de lente en zomer van 2011 had de band echter wat tijd over om de studio in te duiken en in die periode werd een vijftal nummers opgenomen. Deze songs zijn nu uitgebracht op de EP Darkling, I Listen.

Waar Reverence For Fallen Trees nog grotendeels akoestisch was, horen we op Darkling, I Listen een stevigere, vollere en sterk gelaagde sound. Inspiratie hiervoor werd gevonden bij hedendaagse folkbands als Midlake en Fleet Foxes, maar ook bij bijvoorbeeld Grizzly Bear en daarnaast bij psychedelische folkbands uit de jaren ’70.

Darkling, I Listen opent met ‘The Aftermath (Of This Unfortunate Event)’. Deze song heeft een akoestisch intro, maar ontvouwt zich al snel tot een meer uitgesponnen nummer in de stijl van bijvoorbeeld Midlake. De samenzang is erg goed, net als op de rest van de EP.

‘The Flooded Road (Built On Sand)’ is een wat rustigere song, met aan het eind een wat harder gedeelte. De zang in deze song doet uw recensent nogal denken aan jaren ’70 prog. Dit laatste geldt ook voor de meer gelaagde titelsong, wellicht de mooiste track op Darkling, I Listen. Dit nummer heeft wel helemaal een beetje een jaren ’70 feel, maar dit betekent echter niet dat het gedateerd klinkt.

Afsluiter ‘Quiet, Humble Man’ doet de titel eer aan en klinkt redelijk verstild en nederig. Opnieuw loopt de intensiteit tegen het eind van de song behoorlijk op, maar het nummer eindigt weer rustig.

The Black Atlantic levert met Darkling, I Listen een uitstekend, zelfverzekerd vervolg op Reverence For Fallen Trees, dat sterk doet verlangen naar een tweede volwaardig album van de band.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:The Black Atlantic Label:Beep! Beep! Back up the Truck
Cover Grown Cold - Grown Cold

Grown Cold - Grown ColdNo-nonsense, energiek en vastberaden, zo rept de bio over de muziek van...

Cover The Antler King - The Antler King

The Antler King - The Antler King Hooverphonic, een van de meest succesvolle Belgische bands in Europa. Ze...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT