RECENSIE: Garda - A Heart of a Pro

Cover Garda - A Heart of a Pro
2012-04-28 Na Die, Technique, Die! komt de Duitse indieband Garda nu met het tweede album A Heart Of A Pro. Zanger en liedjesschrijver Kai Lehman trok zich terug in een blokhut in de Zwitserse Alpen en daar schreef hij tien nieuwe songs. Deze songs werden vervolgens door de andere vier leden van de band uit Dresden ingekleurd. Hierbij kregen ze overigens hulp van een flink aantal gastmuzikanten.

De songs op A Heart Of A Pro gaan voornamelijk over stukgelopen relaties en het verlies van een dierbare. De muziek sluit prima bij deze thema’s aan en is dus vrij somber van toonzetting. Stemmige indiepop en –rock die neigt naar het geluid van Sophia, maar dan net een tandje minder neerslachtig en iets gladder geproduceerd. De sfeer die Garda oproept, doet ook wel wat aan The National denken. Dit heeft ook te maken met het stemgeluid van Lehman. In bijvoorbeeld ‘Vessels’ doet dit nogal denken aan dat van Matt Berninger.

Garda bouwt de songs op A Heart Of A Pro mooi op en de nummers zijn bovendien rijk gearrangeerd met strijkers en blazers. Desondanks doet het geheel vrij sober aan. De muziek is vrij van bombast en overbodige tierlantijnen. De muziek is niet hard, maar wel intens. En met natuurlijk zo hier en daar wel een wat stevigere passage. Regelmatig gebruik van een steelguitar geeft ook een wat alt-country-achtige feel.

Misschien wel het mooiste nummer op A Heart Of A Pro is ‘Oh Euphoria, My Dear’. Een rustige, maar intense song met de hoofdrol voor de piano. Ook de veel te korte titeltrack, die meer richting singer-songwriter muziek gaat, is erg mooi. Hetzelfde geldt voor het wat slepende ‘Gallows’, dat een behoorlijk stevig tweede gedeelte heeft.

In het wat experimentelere ‘Hiroo Onoda’ horen we duidelijk elektronica voorbij komen, maar ook een krassende viool. Op zich is dit ook een leuke track, maar hij valt wat uit de toon bij de rest van het materiaal op A Heart Of A Pro. De prijs voor mooiste songtitel op het album gaat naar ‘A Guilty Conscience Needs No Accuser’, een rustige song met een prachtig eind waarin de hoofdrol is weggelegd voor een trompet.

A Heart Of A Pro eindigt met ’00:00’, dat rustig begint en toewerkt naar een intens slot. Hierin is het vooral de emotionele zang met prachtige tweede stem die de aandacht opeisen. Een mooie afsluiter van een prima album, met slecht één klein minpuntje: het Duitse accent in de zang van Lehman.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Garda Label:Beep! Beep! Back up the Truck
Cover Mike Snow - Happy To You - The Jackalope Edition

Miike Snow - Happy To You - The Jackalope EditionHet Zweedse duo Bloodshy (Christian Karlsson ) and Avant (Pontus Winnberg )...

Cover Nadeah - Venus Gets Even

Nadeah - Venus Gets Even De Australische blondine Nadéah Miranda verhuist van Engeland naar Parijs...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT