RECENSIE: Herrek - Waktu Dulu

Cover Herrek - Waktu Dulu
2013-02-15 Herrek is de nieuwe band rond zanger/gitarist Gerrit van der Scheer, die eerder in Bonne Aparte en Adept speelde. Van der Scheer woonde een deel van zijn leven op Papoea, Indonesië en hij noemde zijn band naar de manier waarop de Papoea’s zijn voornaam uitspreken. Ook de titel van Herreks debuutalbum, Waktu Dulu, verwijst naar Gerrits tijd op Papoea. Het betekent “vroeger” en de liedjes zijn dan ook gebaseerd op herinneringen aan zijn jeugd op Papoea.

Herrek maakt duistere, verstilde folk met een duidelijke invloed van slowcore-bands als Low. Ook is de band naar eigen zeggen geïnspireerd door de hedendaagse Brooklyn-scene, maar die invloed is met name hoorbaar in ‘Tiger Eyes’. In deze song ligt het tempo een stuk hoger dan op de rest van Waktu Dulu. ‘Tiger Eyes’ wordt gekenmerkt door een swingend drumritme en een aantal over elkaar gelegde en geloopte zanglijnen.

Het contrast tussen ‘Tiger Eyes’ en het aan sterk aan Low refererende ‘My People’, dat er meteen achteraan komt, is enorm. Desondanks komt de combinatie van deze twee songs niet gekunsteld over. ‘My People’ begint rustig, maar kent verderop een postrock-achtige uitbarsting. Ook ‘Drown’ en ‘Team’ kennen zo’n opbouw. De uitbarstingen in deze songs zijn steeds maar kort, maar ze geven het album een mooie venijnigheid mee.

De overige songs op Waktu Dulu bevatten geen hardere passages en zijn daardoor net iets minder interessant. Deze rustige nummers duren alle drie zo rond de vijf minuten en Herrek slaagt er niet in om de spanning zo lang vast te houden. Anderzijds is het natuurlijk wel zo dat deze rustige songs er mede voor zorgen dat de nummers met een harder gedeelte zo goed werken.

Waktu Dulu is met zeven nummers in net geen half uur iets te kort om een definitief oordeel te geven over Herrek. De rustigere nummers zouden wel een beetje meer spanning kunnen gebruiken, zeker als de band de luisteraar voor langere tijd geboeid wil houden. Maar dit debuut is in ieder geval veelbelovend.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Herrek Label:SnowStar Records
Cover ...A Toys Orchestra - An Introduction To...

...A Toys Orchestra - An Introduction To...Het komt maar zelden voor dat indiemuziek uit Italië ons oor bereikt. En als...

Cover Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary Edition

Rage Against The Machine - Rage Against The Machine XX: 20th Anniversary Edition Eind 1992 verscheen Rage Against The Machine , het debuutalbum van de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT