RECENSIE: The Jig - Aargh!

Cover The Jig - Aargh!
2013-05-29 Vette funk met als thuisbasis Amsterdam. The Jig maakt het. Beïnvloed door artiesten als The Meters en James Brown creëerde het zevental hun tweede album Aargh!, boordevol swingende songs.

Naast funk zijn ook elementen uit soul, jazz en rock & roll te horen, maar voor de rest is het vooral funk wat de klok slaat. Werd het eerste album nog in New York opgenomen, ditmaal bleven de heren gewoon in eigen land en bood een studio in Amsterdam West ruimte voor de productie. Aan de muziek is het eventuele verschil in ieder geval niet te horen.

Aargh! is eigenlijk een beetje een vreemde titelkeuze. Het klinkt letterlijk alsof er iemand heel hard schrikt, terwijl je bij deze muziek tijdens het luisteren eerder de ultieme ontspanning vindt. Zelfs op een overvol perron in de stromende regen zorgt het nog voor van binnen voelbare vrolijkheid. Je moet ook wel echt van hout zijn gemaakt, willen alle ledematen stil blijven staan.

Het album bevat een elftal vrijwel instrumentale funktracks. Een greep uit de instrumenten: naast het gitaarwerk is er ruimte voor trombone, trompet en saxofoon. Maar ook strakke ritmesessies en fijne toetsen: het swingt de pan uit. Het derde nummer, ‘Wheels’, heeft een ontzettend pakkend melodietje, zoals ‘Cissy Strut’ van eerder genoemde band The Meters dat ook zo goed deed.

Zo feesten de mannen lekker door tot aan afsluiter ‘G.T.F.O.H.’ (Get The Fuck Outta Here). Aargh! is een uitermate plezierige plaat om naar te luisteren. The Jig weet alle elementen zo te mixen dat de tekstloze nummers toch aantrekkingskracht behouden. Een knappe prestatie, dit tweede album van deze Nederlanders.
Recensent:David van der Lof Artiest:The Jig Label:Painted Dog Records
Cover Long Distance Calling - The Flood Inside

Long Distance Calling - The Flood InsideOnze oosterburen staan bekend om hun liefhebberij voor progressieve en...

Cover Bleed From Within - Uprising

Bleed From Within - Uprising Bleed From Within is een Schotse band die metal, hardcore en deathmetal...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT