RECENSIE: Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - White People And The Damage Done

Cover Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine - White People And The Damage Done
2013-05-30 Vanaf een bontgekleurd hoesje staart een vals grijnzende kleuter met drie ogen en duivel hoorns je aan. Haar linker hand telt meer vingers dan gebruikelijk is. Een gek hoesje voor een gekke band: Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine. Een band rondom punkzanger Jello Biafra, bekend van de Dead Kennedys. Hij mag dan inmiddels ruim de vijftig gepasseerd zijn, op White People And The Damage Done laat Biafra horen nog maar weinig van zijn energie te zijn verloren.

Biafra maakt al jaren punk. Punk zoals het hoort: liederen vol boodschappen tegen de gevestigde orde. Bijgevoegd boekje staat dan ook vol met afbeeldingen van krantenkoppen als ”crowd watches man beaten to death and does nothing” of ”Obama buys what Pentagon is selling – but do we?”. Maar ook wat bredere onderwerpen als corruptie en de media komen langs. Dit alles verpakt in stevige punk met snelle tempowisselingen, scheurende gitaren en half geschreeuwde lyrics.

‘John Dillinger’, het tweede nummer, beschrijft bijvoorbeeld een crimineel die in de picture wordt gezet om de aandacht af te leiden van alle problemen (op deze plaat is de boosdoener vaak Wall Street). De titelsong beslaat het uitbuiten van de derde wereld door het rijke Westen. ”The rest of the world is treated like slaves so we can buy cheap things”. Het blijft gedurende het hele album bij dit soort teksten. Heel krachtig zijn ze niet maar ze zijn vaak wel geinig bedacht, zodat het toch niet te snel verveelt. Hoogdravend wordt het echter niet.

Complimenten aan de zanger die nog steeds los lijkt te gaan op zijn teksten. De rest van de muziek zit goed in elkaar. Verwacht geen ingewikkelde gitaarsolo’s, maar gewoon degelijk begeleidingswerk die de teksten ondersteunen. Prima plaatje als geheel, maar je moet wel een beetje in een anti-Amerikaanse, rebelse stemming zijn.
Recensent:David van der Lof Artiest:Jello Biafra and the Guantanamo... Label:Alternative Tentacles
Cover Veronica Falls - Waiting for Something to Happen

Veronica Falls - Waiting For Something To HappenHet is maar goed dat de albumtitel z'n naam geen eer aan doet, anders was...

Cover Bonobo - The North Borders

Bonobo - The North Borders Na een productieve periode van Burial en Four Tet treedt een andere grote...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT