RECENSIE: Jamie Cullum - Momentum

Cover Jamie Cullum - Momentum
2013-06-06 Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat Jamie Cullum doorbrak met zijn jazzpophits. Inmiddels zijn we aanbeland bij het derde album na die doorbraak: Momentum. Wat zit er verborgen in de titel? Moeten we een koersverandering verwachten? Of wordt de huidige lijn juist doorgezet?

De plaat opent met ’The Same Things’, een nummer dat zwaar leunt op een ritmische drumpartij. In dit vrolijke up-beat liedje klinkt Jamie Cullum meteen als vanouds. Zo geldt dat ook voor de tweede en derde song op de plaat. Langzaam begint de vraag te rijzen of de zanger de echte jazzsongs achter zich heeft gelaten. Maar met een groot arsenaal aan blazers krijgen we op de vierde track ‘When I Get Famous’ meteen het antwoord; natuurlijk niet! Wel worden we midden in dat nummer getrakteerd op een jaren ‘60 orgeltje. Het album, dat bestaat uit twaalf tracks, zit vooral vol met vrolijke liedjes, op een ballad hier en daar na. Een album van Jamie Cullum bevat zoals we verwachten natuurlijk ook covers. Op Momentum zijn dit er twee achter elkaar, precies op de helft van de cd. Allereerst zingt Cullum samen met rapper Roots Manuva zijn eigen versie van ‘Love For $ale’ (ook de spelling gaat met zijn tijd mee), uit de jaren ‘30 musical ‘The New Yorkers’. Vervolgens komen we een fraaie uitvoering tegen van ‘Pure Imagination’ uit de film Willy Wonka And The Chocolate Factory. De afsluiter op de plaat is ‘You’re Not The Only One.’ Dit nummer schreef de singer-songwriter vanuit zijn ervaringen als jurylid bij een Britse talentenjacht, over de onzekerheid die een beginnende artiest zal ervaren. Koop je Deluxe Edition? Dan krijg je nog eens een klein kwartier extra muziek met onder andere de titeltrack ‘Momentum’!

Het fijne van deze plaat is dat er geen nummers tussen zitten die tegenvallen, maar ook geen opvallende tracks die zich echt onderscheiden van de rest. Momentum is een plaat waar de fans van kunnen genieten. Nieuwe songs, maar wel in dezelfde vorm, zoals we van Jamie Cullum gewend zijn. Dat is helemaal niet erg, want het blijkt te werken!
Recensent:Mark den Dulk Artiest:Jamie Cullum Label:Universal Island Records
Cover Noah and the Whale - Heart Of Nowhere

Noah and the Whale - Heart of Nowhere Noah And The Whale debuteerde in 2008 met het album Peaceful, The World...

Cover Andrew Stockdale - Keep Moving

Andrew Stockdale - Keep Moving Andrew Stockdale maakte het vorige decennium furore met zijn band...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT