RECENSIE: U2 - The Joshua Tree - 30 Years

U2
2017-08-23 Het is alweer dertig jaar geleden dat het album The Joshua Tree van U2 verscheen. Deze vijfde plaat van de Ierse rockgroep betekende de grote doorbraak en er werden ruim 25 miljoen exemplaren van verkocht. Om deze mijlpaal te vieren, werd het album onlangs in een aantal uitvoeringen opnieuw uitgebracht, waaronder de 30th Anniversary Deluxe Edition. Deze editie bevat twee cd’s, de Super Deluxe editie maar liefst vier.

De eerste cd bevat de geremasterde versie van het oorspronkelijke studioalbum. Onder leiding van The Edge werden de originele opnamen op verbluffende wijze opgepoetst, waardoor de verschillende lagen en instrumenten zoals pauken, strijkers en piano in de nummers nog beter tot hun recht komen. Het resultaat is dat de rockende nummers, zoals ‘Bullet The Blue Sky’ en ‘Exit’ nog krachtiger klinken en dat in de gevoelige nummers als ‘Running To Stand Still’, ‘Red Hill Mining Town’ en ‘One Tree Hill’ de emotie nog sterker naar voren komt. Uiteraard werd het album vooral bekend vanwege zijn singles ‘Where The Streets Have No Name’, ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ en ‘With Or Without You’. Ook deze nummers staan dertig jaar na dato nog steeds als een huis.

De tweede cd bevat een liveregistratie van een optreden op 28 september 1987 in Madison Square Garden in New York. Vanwege de sterke knipoog van The Joshua Tree naar Amerika, is het niet verwonderlijk dat de band voor dit optreden heeft gekozen. De band klinkt tijdens het optreden energiek en uit de reactie van het publiek is duidelijk op te maken dat de band in die periode uitgroeide tot grote proporties. Het liveoptreden bevat acht nummers van The Joshua Tree, waarvan ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ in twee versies terugkomt. Helaas ontbreken de parels ‘Red Hill Mining Town’ en ‘One Tree Hill’. De laatste bleek voor de band te emotioneel, omdat het nummer en de plaat werden opgedragen aan de 26-jarige roadie Greg Carroll die op de motor van Bono dodelijk verongelukte. Het gemis van deze gevoelige nummers wordt echter ruimschoots gecompenseerd door sterke uitvoeringen van eerdere hits zoals ‘Sunday Bloody Sunday’ en ‘I Will Follow’ en minder bekende nummers als ‘40’, ‘Party Girl’ en ‘October’.

Met The Joshua Tree (30th Anniversary Deluxe Edition) bewijst U2 dat het album na drie decennia nog niets aan kracht heeft verloren en terecht als klassieker te boek staat. De geremasterde versie is een must voor degenen die het originele album nog niet in de kast hebben staan. Daarbij krijgen ze dan een goede live cd als bonus. Maar ook voor de fans is het album een waardevolle aanwinst in de collectie. De echt fans zullen helaas iets dieper in de buidel moeten tasten, want voor hen liggen de ware schatten in de vorm van demo’s, remixes en outtakes verscholen in de Super Deluxe Edition.
Recensent:Gerlof Buurman Artiest:U2 Label:Universal Island Records
Cover Mogwai - Every Country`s Sun

Mogwai - Every Country`s SunHet is alweer drieënhalf jaar geleden dat Rave Tapes verscheen, het laatste...

Paul Simon

Paul Simon - The Concert In Hyde Park In 2012 was Paul Simon headliner van het Hard Rock Calling festival. In...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT