RECENSIE: Phoenix - Bankrupt!

Bankrupt
2013-06-22 Afgelopen weekend stond Phoenix op Pinkpop en als we de mensen van 3voor12 mogen geloven gaf de band uit Versailles één van de beste optredens van het hele festival. Helaas wel voor een halfleeg veld. Opmerkelijk genoeg zijn de Fransen aan de andere kant van de oceaan behoorlijk populair, iets wat weinig bands van buiten het Engelse taalgebied lukt. Phoenix was dan ook headliner op het prestigieuze festival Coachella. In ons land is de band echter wat minder bekend. Phoenix scoorde wel een paar kleine hitjes, maar de bekendste daarvan, ‘If I Ever Feel Better’, Run, Run, Run’ en ‘Everything Is Everything’ dateren alweer uit de eerste helft van het vorige decennium.

Bankrupt! is het vierde album van de Fransen en het borduurt voort op hun eerdere platen. Het album opent met de reeds vooruitgesnelde single ‘Entertainment’ en deze geeft een goed beeld van wat je op Bankrupt! kunt verwachten. Poprock met een flinke scheut elektronica en vooral veel bombast. De productie is behoorlijk vol en af en toe wel wat aan de gladde kant. Hierdoor horen we op Bankrupt! geen scherpe randjes, die zijn er allemaal vakkundig afgeschaafd. Het gekke is echter, dat dat in dit geval niet storend is. Het geluid past uitstekend bij de songs en bij de vrij hoge stem van zanger Thomas Mars (goede naam!).

Nummers als ‘The Real Thing’, ‘S.O.S. In Bel Air’ en ‘Trying To Be Cool’ liggen in het verlengde van ‘Entertainment’. Het laatste nummer heeft ook wel een beetje een jaren ’80 gevoel. In de rustige titeltrack komt de elektronische kant van Phoenix duidelijk naar voren en dit nummer is ook tamelijk experimenteel. De bijna zeven minuten durende track bestaat uit een lang, instrumentaal eerste deel en pas tegen het eind volgt nog een prachtig, melancholisch stuk met zang. Phoenix roept hier Kraftwerk, maar ook landgenoten Air in herinnering.

De tweede helft van Bankrupt! is wat minder bombastisch en ook duidelijk minder poppy dan het eerste gedeelte. Zo is ook in ‘Chloroform’ ruimte voor elektronische experimenten en nummers als ‘Bourgeois’ en ‘Don’t’ zijn net wat minder glad dan bijvoorbeeld ‘The Real Thing’ en ‘S.O.S. In Bel Air’. Afsluiter ‘Oblique City’ is een springerig popnummer, dat doet denken aan het recente werk van Das Pop.

Phoenix levert met Bankrupt! een uitstekende plaat af, waarop naast de wat gladde en bombastische popsongs ook genoeg avontuurlijker ingesteld materiaal te horen is. Très bien!
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Phoenix Label:Warner Music Benelux
Cover Templeton Pek - Signs

Templeton Pek - Signs ”Tatatataaaa…tata…taaaa” , Murdoch, Hannibal, B.A. Baracus en Templeton Peck...

Cover Major Lazer - Free The Universe

Major Lazer - Free The Universe Het is alweer vier jaar geleden dat Guns Don’t Kill People… Lazers Do...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT