RECENSIE: Lukas Batteau - Wasteland

Lukas
2013-10-19 Vorig jaar mocht ik voor deze site een EP bespreken van ene Lukas Batteau: een singer-songwriter waar ik tot dan toe nog niet van had gehoord. Hij bleek jaren ervoor al gedebuteerd te hebben met het album All Dressed Up And Nowhere To Go. De EP beviel mij uitstekend en ik beloonde hem met vier sterren. Al met al kon ik zeggen dat ik blij was met de muziek van Batteau in contact gekomen te zijn. Nu, een jaar later, heb ik het voorrecht om de nieuwe full length release van deze songsmid te bespreken. Ondertussen is hij getekend door het Duitse label Popup Records en worden de eerste stappen internationaal gezet.

Het nieuwe album werd voorgegaan door de opzwepende single 'Dance (For The Dead)'. Het nummer kent een pakkende melodie en mede door het gebruik van banjo past het uitstekend in het huidige muzikale landschap. Het maakt ook gelijk duidelijk dat er hier uit een behoorlijk ander vaatje getapt wordt dan op de titelloze EP van vorig jaar. Vooral op de eerste helft van de plaat klinkt de muziek veel meer bandgericht dan ooit. Dit komt grotendeels door het vele gebruik van elektrische in plaats van akoestische gitaar. De songs grenzen ook hier en daar aan rock; iets wat een logische keus lijkt, gezien de krachtige en herkenbare stem van Batteau.

Halverwege de plaat, vanaf het geslaagde drieluik 'The Still - The Storm - The Wake' gaat de sfeer een andere kant op. Van het pop-met-een-rockrandje begin gaan we langzaam steeds meer richting de sfeervolle luistermuziek. Op het eind volgt nog een (overbodige) tweede versie van de single. Deze versie is beter dan de albumversie, maar twee versies van hetzelfde liedje binnen een tijdsbestek van krap veertig minuten is jammer. Ook valt het tegen het eind van de plaat op dat Batteau, hoe begenadigd hij als zanger ook is, niet de meest dynamische stem heeft. Hij zingt veelal in dezelfde regionen en doseert zijn zang bij bijna ieder nummer hetzelfde, of het nu een ballad of pop/rocksong betreft.

Al met al valt er veel te genieten op dit album. Batteau schrijft mooie liedjes, die lang niet altijd de gebaande wegen betreden. Het blijft anderzijds wel onduidelijk in welke markt de songwriter zichzelf wil zetten. Waar de eerste helft klinkt als een pop/rockband (vooral de dikke productie zorgt ervoor dat het niet als een singer-songwriterplaat aanvoelt), is de tweede helft akoestisch en intiemer. Ondersteboven ben ik niet van deze langspeler, maar de man kan verrekte goede songs schrijven.
Recensent:Etan Huijs Artiest:Lukas Batteau Label:It\'s All Happening
Cover D Deadly - Everyone Gets The Song They Deserve

D Deadly - Everyone Gets The Song They DeserveZanger Denvis Wankalot werd bekend vanuit Eindhoven met de rockband The...

Cover Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Edward Sharpe & The Magnetic Zeros

Edward Sharpe & The Magnetic Zeros - Edward Sharpe & The Magnetic Zeros Edward Sharpe And The Magnetic Zeros is een veelkoppig (op het podium soms...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT