RECENSIE: Rolf - Grenzeloos

Rolf
2014-01-27 Rolf is de van origine Amsterdammer Rolf van der Neut. Hij speelde van jongs af aan in diverse muziekgezelschappen in zeer uiteenlopende genres. In het jaar 2008 nam het maken van muziek voor hem serieuze vormen aan, mede door zijn samenwerking met Marcel Smit. Na een Friestalige single en twee typische Amsterdamse singles is het nu dan tijd voor een volledig Nederlandstalig album. Onder de titel Grenzeloos brengt Rolf een twaalftal eigen composities ten gehore. Volgens van der Neut zelf is het overkoepelende thema op dit album het overschrijden van grenzen, in zowel letterlijke als figuurlijke vorm.

De stijl doet gelijk denken aan die van Boudewijn de Groot. Echter wel met de kanttekening dat het level van professionaliteit van Rolf nog wat te wensen overlaat. Zo zijn veel muzikale partijen niet al te strak ingespeeld, met als dieptepunt de akoestische gitaar in 'Over Hem'. Dit doet echt afbreuk aan de kwaliteit en luisterbaarheid van het schijfje. Zonde, want potentieel heeft het wel. Rolf beschikt over een capabele stem en zijn teksten zijn over het algemeen ook van een behoorlijk niveau. Hier en daar zijn de songteksten wel erg letterlijk en zou er misschien meer met metaforen gewerkt kunnen worden. Aan de andere kant: door de openheid en directheid in de teksten, wordt er een mate van herkenbaarheid gecreëerd.

Rolf kiest met zijn plaat Grenzeloos voor de richting van de serieuze Nederlandstalige popmuziek. Hij snijdt onderwerpen aan die veel mensen aanspreken en aangaan. Het concept van het album is universeel en goed gekozen. Hij heeft zeker de potentie om door te groeien in dit genre, maar dit werkje is helaas (nog) niet goed genoeg. Misschien is het een idee om iets kritischer te werk te gaan op het volgende album?
Recensent:Etan Huijs Artiest:Rolf Label:Marista
Cover Psycho 44 - Psycho 44

Psycho 44 - Suburban Guide To Springtide Psycho 44 werd in 2007 opgericht in het Belgische plaatsje Grobbendonk. De...

Cover De Hoek  - Hetzelfde Liedje

De Hoek - Hetzelfde Liedje Bij de promo CD van het duo De Hoek zit een begeleidend ansichtkaartje in...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT