RECENSIE: Real Estate - Atlas

Atlas
2014-05-21 Real Estate mag je gerust een van de lievelingen van de indiescene noemen. Het album Days uit 2011 was een bescheiden sensatie en eindigde in menig jaarlijstje. Het nieuwe album Atlas leverde het gezelschap rond songwriter Martin Courtney al de titel “best new music” van Pitchfork op en werd opgenomen in de studio van Wilco in Chicago.

De inspiratie voor deze plaat haalden de heren uit lange nachtelijke autoritten en warme zomeravonden en dat is te horen. De songs zijn langzaam en dromerig en soms op het gezapige af. Dit komt vooral door de zang van Courtney die weliswaar over een passende stem beschikt maar wel een die weinig kleur bezit.

De productie is echter af; de gitaren twinkelen en zijn, mede doordat er geen noot teveel gespeeld wordt, prachtig te horen. Voorbeelden zijn de 180 karaats popsongs 'Had to Hear', single 'Talking Backwards' en 'Horizon', die niet zouden misstaan op de betere Teenage Fanclub albums. Songs als 'The Bend' en 'Primitive' zijn weliswaar niet slecht, maar dreinen echter wat voort en gaan het ene oor in en het andere weer uit. Een ander hoogtepunt is de speelse instrumental 'April's Song'.

Een zekere zoetheid hoeft geen enkel probleem te zijn, denk aan Teenage Fanclub of ons eigen Daryll-Ann, maar in tegenstelling tot die bands ontbreekt het Real Estate enigszins aan spannende hooks en zijn de refreinen soms wat zeurderig. Neemt niet weg dat Real Estate een prima gitaarpopalbum heeft uitgebracht dat inderdaad het meest geschikt is voor datgene waar de band haar inspiratie aan ontleende. Laat de zomer en de roadtrips maar komen.
Recensent:Mark Michels Artiest:Real Estate Label:Domino Records
Cover Saxon - St. George`s Day - Live In Manchester

Saxon - St. George`s Day - Live In ManchesterSt. George is de beschermheilige van Engeland die op 17 maart herdacht wordt...

Cover François & The Atlas Mountains - Piano Ombre

François & The Atlas Mountains - Piano Ombre Behalve Stromae zijn er natuurlijk ook andere Franse artiesten die ons land...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT