RECENSIE: Pixies - Indie Cindy

Pixies
2014-05-29 Tussen 1987 en 1991 bracht de Amerikaanse band Pixies een viertal fantastische albums uit. Door het grote publiek werd de band grotendeels genegeerd, maar in de alternatieve scene was het viertal razend populair. De invloed van de band is nog altijd hoorbaar bij veel alternatieve gitaarbands en Kurt Cobain beweerde ooit dat ‘Smells Like Teen Spirit’ niets meer was dan een rip-off van de Pixies.

In 1992 gooide de band de handdoek in de ring, maar twaalf jaar later besloot het viertal opnieuw op te gaan treden. Hierdoor kreeg iedereen die de band pas na het uiteenvallen ontdekte, waaronder ondergetekende, alsnog de kans om haar live aan het werk te zien.

Inmiddels zijn we opnieuw tien jaar verder en is er zelfs een nieuw album verschenen. Indie Cindy is een samenvoeging van drie EP’s die het afgelopen jaar verschenen. Het album verscheen op Record Store Day in een gelimiteerde vinylversie en tien dagen later volgde de cd release.

Een belangrijk minpunt van Indie Cindy is dat bassiste Kim Deal, ook bekend van The Breeders, er niet op meedoet. Haar rol wordt overgenomen door Simon "Dingo" Archer. Op dit album althans, voor de live optredens heeft de band Paz Lenchantin (A Perfect Circle, Auf Der Maur, QOTSA, Zwan) weten te strikken.

Gelukkig is Kim Deal de enige van de vier originele Pixies die is afgehaakt. Ook werkte de band op Indie Cindy opnieuw samen met Gil Norton, die ook drie andere Pixies-albums produceerde. Mede door zijn inspanningen klinkt Indie Cindy als een echte Pixies-plaat. Daarnaast bevat het album een aantal behoorlijk goede nummers. Zo is het melodieuze ‘Greens And Blues’ bijvoorbeeld erg sterk en hetzelfde geldt voor de titeltrack. Het refrein hiervan nestelt zich snel in je hoofd. In het eveneens rustige ‘Silver Snail’ zit een beetje galm en dit geeft een licht psychedelisch effect.

Dezelfde truc wordt uitgehaald in ‘Andro Queen’, alleen is het effect hier veel sterker, waardoor het nummer klinkt alsof de band onder water staat te spelen. Doordat het ook nog eens een erg goede melodie bevat, is ‘Andro Queen’ één van de sterkste nummers op Indie Cindy. Van de wat hardere nummers zijn vooral ‘Another Toe In The Ocean’ en afsluiter ‘Jaime Bravo’ behoorlijk sterk.

Voor een band met zo’n legendarische status is het best gevaarlijk om na 23 jaar een comebackplaat uit te brengen. Het is haast onmogelijk om tegen het eigen verleden op te boksen en dat lukt de Pixies dan ook niet. Indie Cindy haalt het bij lange na niet bij zijn voorgangers. Desondanks bevat het album een paar behoorlijk goede songs en weinig echte missers (‘Blue Eyed Hexe’). Wie de band wil leren kennen moet natuurlijk gewoon beginnen met Doolittle of Surfer Rosa, maar voor liefhebbers die de oude albums al van voor tot achter kennen, is Indie Cindy een leuke aanvulling.
Recensent:Eric Rijlaarsdam Artiest:Pixies Label:Eigen Beheer
Cover Nid & Sancy - The Cut Up Jeans Technique

Nid & Sancy - The Cut Up Jeans Technique Nid & Sancy is een Belgisch dj-duo dat gevormd wordt door Bart Demey en...

KT

Knarsetand - My Escape Het festivalseizoen is aangebroken en dé perfecte festivalband voor dit jaar...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT