RECENSIE: Beartooth - Disgusting

Beartooth
2014-07-28 Caleb Shomo is pas 21 jaar oud, maar heeft er toch al een flinke tijd in de muziekindustrie op zitten. Zo heeft hij reeds samengewerkt met Matt Green en Craig Mabbit van Escape The Fate in de band Attack Attack!, waar hij met slechts vijftien jaar oud de keyboards bespeelde. Er vonden wisselingen in de line-up plaats en plotsklaps was hij de frontman van deze zogenaamde “crabcore”-formatie. Tegen de tijd dat het derde album This Means War uitkwam, nam Caleb alle zang, programming en productie voor zijn rekening. Hij heeft zich dit allemaal zelf eigen gemaakt en al die kennis heeft hij nu los gelaten op zijn eigen nieuwe project genaamd Beartooth. Alles aan Beartooth is Caleb Shomo; van het gevoel tot aan de instrumenten. Al dit talent heeft hij vertaald naar het eerste volledige album Disgusting.

Afgelopen jaar werden we al getrakteerd op de EP Sick, een verzameling van vier liedjes die allemaal iets heel eigens hadden. Opmerkelijk is dat de muziek niet echt in één hokje te plaatsen is. Het bevat de harde stomp van metalcore, gemixt met een hardcore passie, voorzien van een punky tempo met grootse en bombastische refreinen. De songteksten vallen ook meteen op. Caleb maakt geen gebruik van mythologische verwijzingen of metaforen, maar kijkt het onderwerp recht in het gezicht aan. Kindermisbruik, drankverslaving, writer’s block, minachting voor het eigen bestaan, het zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen en bij de wortels aangepakt worden. Problemen waar menig tiener mee kan worstelen en Beartooth wil ze dan ook een hart onder de riem steken. “Don't let your mindset become what controls you, speak right now and make the choice to grow.” is een voorbeeld hiervan uit het nummer ‘In Between’.

Van die eerste EP hebben ze het nummer ‘I Have A Problem’ meegenomen en dat is eerlijk gezegd één van de sterkere nummers van deze plaat. De EP maakte sowieso een sterkere impact met nummers als ‘Go Be The Voice’, maar zulke nummers zijn er op Disgusting helaas niet te bespeuren. ‘Beaten In Lips’ en ‘The Lines’ komen nog enigszins in de buurt. De rest voelt aan alsof het met pijn en moeite bij elkaar gesprokkeld is, iets wat het geval lijkt te zijn als je het nummer ‘One More’ mag geloven: “One more song, give me one more song to be content in this life unknown.”

Muzikaal gezien is het ook niet al te bijzonder en klinkt het voornamelijk als een versimpelde combinatie van Architects en Billy Talent, waarbij vooral het gitaarwerk verre van spannend is. De kracht zit voornamelijk in de oprechtheid en directheid van Caleb Shomo’s teksten. Zo oprecht zelfs dat hij het niet schuwt om in ‘Sick And Disgusting’ te huilen. Kortom, Disgusting van Beartooth is toegankelijk en catchy, maar bevat net de juiste dosis frustratie om te dienen als een brute uitlaatklep voor een jongere generatie.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Beartooth Label:Red Bull Records
Knowhow

Mr. Knowhow - MK III AnalogEr gaat niets boven Groningen, aldus de toeristische promotiecampagne van...

Cover The Dagger - The Dagger

The Dagger - The Dagger Oud-leden van de bekende Zweedse deathmetalbands Grave en Dismember willen...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT