RECENSIE: Mumbai Science - Déjà Vu

Mumbai
2014-08-07 De twee grootste festivals van België krijgen de laatste jaren steeds meer kritiek te verduren. Rock Werchter zou het eerste woord uit de festivalnaam te weinig eer aan doen en in het geval van Pukkelpop komt het woord tweedeling wel eens aan bod; er zijn feestgangers en popfestivalbezoekers. Het Belgische duo Mumbai Science bedient het eerste kamp op zijn wenken. De elektronica op debuutalbum Déjà Vu is hard en bij vlagen vuig.

Jonas Kiesekoms en Maarten Elen hebben onderdak gevonden bij Lektroluv, het label van de gelijknamige Belgische beatdokter. De start van Déjà Vu is veelbelovend. Een lange opbouw, waarin elkaar snel aflossende klanken gestaag een muur optrekken, is pakkend. Wanneer Mumbai Science er voor het eerst een beat in knalt, vliegt ‘Hivemind’ meteen uit de bocht. Vervelende sirenes vormen een smetje op wat één van de betere nummers van het album blijkt te zijn. Het rave-randje dat eraan te pas komt, is mooi van smerigheid.

Met het titelnummer gaat het voor het eerst helemaal mis. De laidback sfeer laat er geen twijfel over bestaan dat Mumbai Science alleen in een hoge versnelling overeind kan blijven. Een toch al niet diepgaande tekst - “Disco ball, disco lights, dirty talk on endless nights” - wordt weinig opbeurend gebracht. Te vaak refereert Mumbai Science aan de vuigheid van Modeselektors ‘Evil Twin’ zonder daarbij de muzikale brille van de Duitsers te benaderen.

De tekst “Don’t blame the dj” komt zowel in ‘Tower Of Babel’ als ‘Blame The World’ voorbij. Mumbai Science moet inderdaad niets verweten worden als ze doorknallen. Dat kan het duo namelijk zonder twijfel. Het gebruik van vocalisten pakt echter steevast slecht uit, met ‘Whistleblower’ als treurig dieptepunt. De obscene lyrics van Peaches blijven hier beter onvermeld. Déjà Vu is grotendeels als een avondje wodka op een door een fastfoodrestaurant verzorgde bodem; gegarandeerd spijt achteraf.
Recensent:Jasper Klomp Artiest:Mumbai Science Label:News
Cover Diablo BLVD - Follow The Deadlight

Diablo BLVD - Follow The DeadlightAlex Agnew is niet alleen een bekende stand-upcomedian, hij is ook een groot...

Cover Eyehategod - Eyehategod

Eyehategod - Eyehategod Het kan bijna geen toeval zijn dat Eyehategod en Crowbar bijna gelijktijdig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT