RECENSIE: Spring Offensive - Young Animal Hearts

Spring O
2014-11-26 Iedereen kent onderwijl wel de Mama-Appelsapjes van deze wereld. Zomer in Zaandam, Peter heeft het overleefd. Dat soort vreemde teksten. Op het debuut van de band Spring Offensive staat er ook zo één. Althans, dat dacht ondergetekende tijdens de eerste luisterbeurten. Maar niets is minder waar; er staat een track met de titel ‘Hengelo’ op het Britse debuut. Sterker nog; het is de eerste single.

En geen slechte single ook. ‘Hengelo’ handelt over die jongen die ineens in Berlijn opdook en doodleuk vertelde dat hij daar was grootgebracht door zijn pa. Onzin, zo bleek pas maanden later. De jongen kwam uit Hengelo. Maar voor Spring Offensive een mooi onderwerp, dat handelt over de worsteling die een jongen voerde in deze tijd.

Dat is hun ding namelijk; de worsteling van jong volwassenen met dingen als tijd, verwachtingen, identiteit en relaties. Dat doen de heren met verve, want de teksten zijn één van de belangrijkste selling points van Young Animal Hearts, een album dat zich verder vooral kenmerkt als veelbelovend, maar nog niet groots. Het punt is namelijk dat er nergens echt wordt geëxcelleerd door de mannen. Het klinkt allemaal puntgaaf, maar er worden nog geen risico’s genomen. Daardoor wordt er ook nergens even leuk buiten de lijntjes gekleurd en heeft het album geen eeuwigheidswaarde.

Anderzijds ontvouwt zich op het album een breed palet aan songs, met veel verschillende tempo’s, opbouwen en ideeën die toch binnen de sound van Spring Offensive passen. Dat is knap, want variëren is juist het punt waar veel bands het laten liggen. De indierock van de mannen kan soms klein zijn, soms juist vrij snel en jeugdig. De samenzang van de mannen maakt het vaak inde refreintjes helemaal af.

Het is dan ook niet voor niets dat de mannen al op tour waren met bands als Bastille. Er zit potentie in deze groep, alleen komt die er op het debuut maar deels uit. Over een paar jaar zullen we nog wel naar dit album teruggrijpen en dan zeggen, zie je wel, ze konden veel beter en dat doen ze nu. Tegelijk klinkt dat negatiever dan het is; Young Animal Hearts is wel degelijk een leuk en fris album dat de moeite waard is. Maar het steekt zijn kopje nog niet boven het echte maaiveld uit.
Recensent:Koen Nederhof Artiest:Spring Offensive Label:V2 Records
Cover Billy The Kid - Horseshoes & Handgrenades

Billy The Kid - Horseshoes & Hand GrenadesDe kans dat je de muziek van het Canadese Billy The Kid al eens hebt...

Cover Rob Lynch - All These Nights In Bars Will Somehow Save My Soul

Rob Lynch - All These Nights In Bars Will Somehow Save My Soul Na een handvol EP’s uit te hebben gebracht (drie als Lost On Campus), bracht...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT