RECENSIE: Rob Lynch - All These Nights In Bars Will Somehow Save My Soul

Lynch
2014-11-09 Na een handvol EP’s uit te hebben gebracht (drie als Lost On Campus), bracht Rob Lynch afgelopen september zijn debuutalbum All These Nights In Bars Will Somehow Save My Life uit. Zoals de titel wellicht doet suggereren: een openhartig en welgemeend folkalbum. Hebben we hier wellicht te maken met de nieuwe Frank Turner of Chuck Ragan? De beste man heeft zelfs al op Groezrock gestaan en hopelijk kunnen we dus iets moois verwachten.

Opener ‘31/32’ laat een sterk begin horen. Naarmate het vordert, hoort men een volle bar op de achtergrond wat de toon zet voor de rest van het album: vrolijke, optimistische muziek die gespeeld hoort te worden in een pub. ‘Broken Bones’ zet deze lijn op een aangename manier voort en het opgewekte, krachtige refrein nodigt uit tot meezingen. In het lied verkondigt Lynch dat hij wellicht nog beter kan zijn dan nu. ”Bring me back stronger, ‘cus I’m still hangin on.” Het zijn deze typische oprechte teksten die het op een folkalbum goed doen.
Het zal niet als een verrassing komen dat All These Nights… bol staat van eenzelfde kaliber liedjes. Met enkel een paar akoestische gitaren weet Lynch de luisteraar toch een album voor te schotelen wat heel divers is. ‘True Romance’ is bijvoorbeeld een nummer wat meer downtempo is en hoewel er op dit nummer met minimale instrumentatie wordt gewerkt, blijft de song boeien.

De liedjes op All These Nights… zijn wellicht niet heel spannend, maar luisteren als geheel toch erg lekker weg. Lynch is met zijn teksten direct en er is op de plaat veel te ontdekken. In sommige nummers wordt bijvoorbeeld gebruikt gemaakt van een piano en in ‘Hand Grenade’ worden ook de elektrische gitaar en blaasinstrumenten uit de kast gehaald. Hoewel de meeste nummers redelijk braaf van aard zijn, wordt er echter nooit op kwaliteit ingeleverd.

Hoogtepunt van het album is ‘Blame’. Het liedje is breekbaar, oprecht en wordt gekenmerkt door de felle achtergrondzang in het refrein. Afsluiter ‘Widow’ bouwt hierop verder en dient als samenvatting voor het album waar alle elementen nog eens samenkomen. ”We all have darkness/we all have holes” zingt Lynch en het vervolgalbum mag wat ons betreft die duisternis iets meer opzoeken. All These Nights… is echter een zeer geslaagd debuutalbum in al zijn facetten: boeiend, gepassioneerd en goed in de oren klinkend. Rob Lynch is er eentje om in de gaten houden.
Recensent:Edward Kerkhof Artiest:Rob Lynch Label:Xtra Mile Recordings
Cover Spring Offensive - Young Animal Hearts

Spring Offensive - Young Animal HeartsIedereen kent onderwijl wel de Mama-Appelsapjes van deze wereld. Zomer in...

Cover Captain Ivory - Captain Ivory

Captain Ivory - Captain Ivory Soms ontmoet je iemand aan de andere kant van de wereld die je leven volledig...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT