RECENSIE: We Crave The Quiet - We Crave The Quiet EP

WCTQ
2015-04-23 We verlangen er allemaal wel eens naar, een moment van rust en bezinning, de stilte om je heen, en dan met gesloten ogen het hoofd leeg laten lopen. We Crave The Quiet wil je daar graag een handje bij helpen met hun minimalistische muziek en verstilde soundscapes. Op deonlangs uitgekomen debuut-EP wordt gepoogd met ingetogen liedjes dit doel te bereiken.

De vier nummers en een vijfde “hidden track” zijn op basis van improvisatie tot stand gekomen. Daarbij zijn ze naar eigen zeggen beïnvloed door artiesten als Massive Attack, Björk en Little Dragon. Dit is niet per se heel direct terug te horen, maar het geeft wel aan in welke hoek je het een beetje moet zoeken. Geduldig worden de liedjes gepresenteerd, waarbij de loepzuivere vocalen van zangeres Julia Aimée over het algemeen ingehouden klinken te midden van de minimale instrumentatie.

‘Rock The Boat’ is de rustige opener van de EP, waarmee beheerst de stilte verbroken wordt. Het bootje wordt voorzichtig heen en weer gewiegd zodat je langzaam de muziek tot jezelf kan doen komen. ‘Fools Rush In’ is een wat meer uitbundiger nummer dat met een pakkend tokkeltje lekker door kabbelt, zodat ook Aimée wat meer van zichzelf kan laten horen. In ‘Leave’ wordt het tempo weer helemaal terug gebracht en ontvouwt zich een prachtig stemmig nummer, dat wat aan het vroegere werk van Tori Amos doet denken. Deze sfeer wordt grotendeels vastgehouden in ‘Birds Should Fly’, waarbij de zang enkel ondersteund wordt door wat sfeervol gitaarspel. Het is duidelijk dat vooral de zang centraal gesteld wordt en de instrumenten alleen maar ter ondersteuning dienen.

Het is We Crave The Quiet overtuigend gelukt een sfeervolle verstilde wereld neer te zetten waarin je even tot bezinning kunt komen. Eigenlijk past de muziek heel erg goed bij een koude winterdag met een dik pak sneeuw dat het geluid doet verstommen. Maar op een warme lentedag even lekker achteruit leunend met gesloten ogen werkt het ook vast prima. Laat de muziek tot je doordringen en laat je meevoeren op de wind van de “hidden track” en trage soundscape ‘The Wind’, totdat je even aan niets meer hoeft te denken.
Recensent:Ronald Kats Artiest:We Crave The Quiet Label:It\'s All Happening
BarberJ

Jill Barber - Fool`s GoldDe Canadese zangeres Jill Barber heeft in haar eigen land zo ongeveer alle...

Cover Jodymoon - All Is Waiting

Jodymoon - All Is Waiting Jodymoon is singer-songwriter, folk, blues, pop, jazz, indie, country…wat...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT