RECENSIE: Guilty As Charged - Leap Of Faith

GAC
2015-03-26 Metal, in de meeste brede zin van het genre, is vandaag de dag toch wel een pittig genre te noemen. Zeker als je niet al een gevestigde naam bent à la Iron Maiden of Slayer, is het moeilijk om een gevestigde naam te worden. Veel is al gedaan, wordt gezien als een kopie van de meesters of moet voorzien worden van elektronica om toch iets nieuws te bieden. Kortom, wil je tegenwoordig nog groot worden als metalband, dan moet je het er ook echt naar maken. Make it or break it, dat is de mentaliteit. Als we de mannen van Guilty As Charged mogen geloven, hebben zij er het volste vertrouwen in dat ze voor de eerste optie gaan. Hun eerste officiële album heet dan ook heel toepasselijk Leap Of Faith.

De grote sprong in het diepe, er volledig voor gaan, niet bang zijn, maar je kansen grijpen. Dat is de mentaliteit die heerst op deze release van de vierkoppige heavy metalband uit West-Vlaanderen. Het is een instelling die ook zeer duidelijk terug komt in het spel van de mannen die al vanaf 2008 bezig zijn. Vol zelfvertrouwen spelen ze heavy metal met een vleugje thrash waarbij er een hele dikke stempel van Metallica, Testament en Pantera op zit. Zelfs de stem van zanger Jan De Vuyssere doet bij vlagen denken aan James Hetfield, zonder dat hij meteen als een kopie klinkt. Het zit hem in de momenten waarop hij even meer kracht achter zijn stem zet, zoals op het nummer ‘I’ll Never…’. Een track die met zijn dreigende bass-lijn herinnert aan ‘Devil’s Dance’ van Metallica’s album Re-Load.

Echter, het is niet alleen deze grote metalband waar Guilty As Charged de mosterd vandaan haalt. Opener ‘Preach To The Masses’ knalt er meteen volop met een donderende gitaarsolo waar ze bij Testament jaloers op mogen worden. Wat ze overigens heel pienter doen is deze klassieke vorm van metal voorzien van een moderne productie, waardoor het wel duidelijk van deze tijd is. Hier is geen speld tussen te krijgen, want het staat namelijk als een huis. De acht nummers zijn allen recht voor hun raap en nergens treedt het gevoel op dat ze tijd moesten vullen. Noem het efficiënte metal, waarbij de band zeer goed weet waartoe het in staat is en niets te veel of te weinig speelt.

Met de instrumentale track ‘Elysium’ krijgt de luisteraar de kans om even op adem te komen, om er vervolgens met ‘Lack Of Control’ weer vol tegen aan te gaan met een intro die vraagt om de nodige fistpumps. Samen met ‘Down’ is het de langste track van de plaat met een tijd van gemiddeld vijf minuten, waarbij eveneens geen enkele noot te veel gespeeld worden. Alles klopt tot in de puntjes en alle bandleden laten horen baas over hun instrument te zijn. Met Leap Of Faith op zak mag Guilty As Charged gerust de stap wagen naar het grote publiek.
Recensent:Roy Verhaegh Artiest:Guilty As Charged Label:Eigen Beheer
Cover Nadine Shah - Fast Food

Nadine Shah - Fast FoodTwee jaar na haar debuut Love Your Dum And Mad , een bovengemiddeld goed...

Cover Scarved - Dynamite

Scarved - Dynamite Scarved houdt niet van moeilijk doen. Zoveel is duidelijk bij het...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT