RECENSIE: Douglas Firs - The Long Answer Is No

Firs
2015-03-29 Douglas Firs, de band rondom Gertjan van Hellemont, brengt twee jaar na hun debuut een tweede plaat uit: The Long Answer Is No. Gelukkig gaat de naam van het album niet op voor deze recensie, want dit album verdient een yes. De eerste cd van de Belgen, Shimmer And Glow, werd ontzettend goed ontvangen. Toch gaat Douglas Firs met The Long Answer Is No een beetje een andere richting op. Waar Shimmer And Glow veelal bestond uit nummers die onder de noemer ‘singer-songwriter’ zouden vallen en er af en toe een harder rocknummer tussen zat, wordt deze verhouding op het tweede album helemaal omgedraaid.

De eerste single ‘Can You Tell Her I Said Hi’ is een stevige indierocker die direct laat horen wat men op het tweede album kan verwachten. Elektrische gitaren spelen een pakkende melodie en het refrein vormt een fijne meezinger. Het is het soort lied dat het heel goed zo doen op een zomers festival, het meezingende publiek is haast al te zien en de bierwalmen zijn al te ruiken wanneer het nummer afspeelt. De tweede single ‘Caroline’ kan net zo’n fijne indiemeezinger worden als ‘Can You Tell Her I Said Hi’. Hoewel beide nummers van hoge kwaliteit zijn en goed als singles zullen werken, is het jammer dat er al veel van ditzelfde soort indierockliedjes gemaakt zijn. Deze nummers springen er helaas niet heel erg uit in dit genre. Wel staan er ook een aantal prachtige ballads op het album die meer in lijn liggen met de eerste cd van de band. Wanneer Douglas Firs weer even van het gaspedaal afstapt en de rust neemt voor een kalmer nummer, wordt de kwaliteit van de band echt duidelijk. Zo laten de mooie samenzang op ‘Your Only Friend’, de tekst en de instrumentatie op ‘Through Watery Eyes’ en de heerlijke timing op ‘Summer’s Leaving’ horen dat de band ook de diepte in kan gaan. Deze liedjes vallen juist op qua originaliteit.

The Long Answer Is No is een fijne cd geworden die misschien niet altijd even origineel is, maar wel erg lekker klinkt. Een grotere instrumentatie en meer indierock dan rustige nummers maken dat deze tweede plaat geen kopie van het eerste album is, maar ook weer een eigen geluid heeft. Onze zuiderburen zijn klaar voor het festivalseizoen.
Recensent:Jetske Erisman Artiest:Douglas Firs Label:Excelsior Recordings
Cover zZz - Juggernaut

zZz - JuggernautOp Juggernaut probeert het Amsterdamse duo zZz in acht tracks de...

Cover The Gospel Sessions - The Gospel Sessions Vol. 1

The Gospel Sessions - The Gospel Sessions Vol. 1 Onno Smit en Paul Willemsen, bekend van Beans & Fatback en Lefties Soul...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT