RECENSIE: Dralms - Shook

Dralms
2015-11-09 Christopher Smith’s nieuwe project heet Dralms. De groep maakt zweverige en minimalistische indierock. Het is aangedikt met een scheut elektronische beats. Denk aan een kruising tussen Radiohead en Caribou. Zijn debuutalbum Shook is als een ballonvaart zonder einde. De opstijging en landing laat hij aan zich voorbij gaan. Vanaf de eerste track kan je de donkere wolken al zien hangen. Zeer sfeervol en tot de laatste noten rustgevend.

‘Usage’ is typerend door de herhalende keyboardnoten. Bij het beluisteren krijg je een beeld van een eindeloze wolkenbrij. Er is geen regen of tegenspoed. De track is gelaagd door het gebruik van een zwoele bas en meerstemmige zang. Tracks als ‘Pillars & Pyre’, ‘Gang Of Pricks’ en ‘Crushed Pleats’ hebben dezelfde opbouw en uitwerking op de luisteraar als de eerstgenoemde track. Bijkomend voordeel is dat ze elkaar niet opvolgen. ‘Domino House’ is één van de stevigere nummers op het album. Door gebruik te maken van een ruig gitaargeluid krijgt het een dreigend karakter. Het effect is dat de luisteraar even wakker schrikt. Toch is de groep niet al te ruw voor zijn luisteraars. Ook hier is een relaxte sfeer aan te voelen.

Titeltrack ‘Shook’ maakt de meeste indruk. Het nummer wordt geïntroduceerd door een melodica. Het geeft het een vreemde en onheilspellende toon. De tekst “When I woke I was covered in a scent, with bruises on my wrist, scratches on my neck” maakt het ook nog eens lekker verwarrend. ‘My Hearts Is In The Right Place’ is een track die door de simpele maar doeltreffende bas- en gitaarpartij na het beluisteren blijft malen in het hoofd van de luisteraar. Langzaam bouwt het nummer op naar een bescheiden climax. Krachtig.

Shook is een typische plaat voor de zondag. Niks moet en alles mag. Dit album zal je niet worden opgelegd, maar hoogst aanbevolen. Sommige tracks kabbelen voort als een stromende beek, andere weten je van een slaperige staat naar een staat van pure focus te brengen. De toevoeging van saxofoon op ‘Objects Of Affection’ is een voorbeeld van het laatste statement. Dit is geen perfect debuutalbum, maar het biedt meer rustmomenten dan een gemiddelde meditatie. Daar mogen de bandleden best trots op zijn.
Recensent:Frank de Jong Artiest:Dralms Label:Full Time Hobby
Cover Shopping - Why Choose

Shopping - Why ChooseHet door Shopping in eigen beheer uitgebrachte debuut Consumer Complaints...

Cover Girls Names - Arms Around A Vision

Girls Names - Arms Around A Vision Vorige maand was het Back To The Future dag. Het gevoel van terug in de...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT