RECENSIE: Girlschool - Guilty As Sin

Girlschool
2015-12-12 Girlschool was ooit het Britse antwoord op de Amerikaanse all female hardrockband the Runaways, met frontvrouw Joan Jett. Toen de hoogtijdagen van de punk eind jaren zeventig in Engeland voorbij waren, was het de beurt aan een nieuwe stroming hardere muziek. De New Wave Of British Heavy Metal (NWOBHM) deed haar intrede. Tussen grootheden als Iron Maiden, Saxon en Motörhead stond Girlschool haar mannetje/vrouwtje.

In de beginjaren speelde Motörhead-frontman Lemmy zijn rol als mentor van de band met verve. Hij bezorgde de band niet alleen een platendeal bij hun toenmalige platenlabel (Bronze), maar nam ze ook mee op tournee (Overkill-tour). Ook doken ze samen de studio in. Dit resulteerde o.a. in de split-ep St. Valentine’s Day Massacre. Hierop waagt Girlschool zich aan de Motörhead-song ‘Bomber’ en gaan de bands samen de Girlschool-klassieker ‘Emergency’ te lijf.

Hoewel de top van hun populariteit al ver achter ons ligt, doet Girlschool al ruim dertig jaar haar ding. Inmiddels ligt daar album nummer dertien, live-albums en de vele compilaties niet meegerekend. Gelukkig weten de dames nog steeds van wanten. De oerleden Kim McAuliffe (zang en ritmegitaar), Enid Williams (bass) en Denise Dufort (drums) worden aangevuld met de relatieve nieuwkomer Jackie Chambers (lead-gitaar). Op de door topproducer Chris Tsangarides (o.a. Judas Priest, Thin Lizzy, Depeche Mode) geproduceerde plaat Guilty As Sin jast de band er in krap veertig minuten twaalf nummers doorheen.

De plaat opent met het anthem ‘Come the Revolution’ en dendert verder in de beste Motörhead-traditie met het hardrockende‘Take It Like A Band’. Noemenswaardig zijn verder titeltrack ‘Guilty As Sin’ en het poppy nummer ‘Treasure’ dat niet zou misstaan op een Garbage-album. Met de Bee Gees-cover ‘StayingAlive’ en het pseudo-hippe ‘Every body Loves (Saturday Night)’ slaan de dames de plank enigszins mis. Verder is het vooral degelijke hardrock wat van Girlschool mag worden verwacht. Ook tekstueel is er niets nieuws onder de zon. De dames zingen over mislukte liefdes, one night stands en het leven on the road. De plaat sluit af met ‘Tonight’, een echte oldschool Girlschool-track. Nieuwe fans zal Girlschool niet aanboren met dit album, maar de rest weet genoeg.
Recensent:Bart Slaats Artiest:Girlschool Label:UDR
Cover One Wonders - Heart Over Mind

One Wonders - Heart Over Mind Heart Over Mind is de nieuwe EP van One Wonders , een in 2011 opgerichte...

Chills

The Chills - Silver Bullets Reist u even mee naar de andere kant van de wereld? Nieuw-Zeeland, Dunedin,...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT