RECENSIE: Voivod - Post Society

Voivod
2016-03-15 Voivod wordt sinds haar bestaan altijd even gewaardeerd als ondergewaardeerd. De recensies zijn altijd lovend, maar de verkoopcijfers blijven daar doorgaans bij achter. Het heeft ongetwijfeld te maken met de eigenwijsheid van de Canadese band die altijd compromisloos haar platen in elkaar sleutelde en nooit een knieval voor de commercie maakte. Zelfs toen Jason Newsted (ex-Metallica) in 2002 tot de band toetrad leverde dat de Voivod weinig extra op. Newsted verdween in 2008 echter alweer.

Door altijd de eigen weg te gaan kon de band uiteindelijk ook het wegvallen van medeoprichter Denis (Piggy) D’Amour opvangen zonder in stijl of geluid te veranderen. Met de twee leden van het eerste uur; zanger Denis Belanger en drummer Micel Langevin, aangevuld met bassist Dominic Laroche en gitarist Danie Mongrain produceert de band op de EP Post Society wederom een ongrijpbare mix van thrashmetal, progmetal en psychedelica.

Post Society bestaat uit vier eigen nummers en een cover van Hawkwind’s ‘Silver Machine’ dat gelijk een mooi eerbetoon is aan de eind 2015 overleden Lemmy. De vier andere nummers laten horen waar Voivod goed in is en dat de band ook na dik dertig jaar nog urgent is. Gewoon zal het nooit worden bij Voivod en ook nu vliegen de dissonante gitaarloopjes, onnavolgbaar baswerk en tegendraadse ritmes je weer om de oren, waardoor de muziek interessant blijft, maar waarbij je ook nu weer tijd nodig hebt om de brille van het viertal te ontdekken. Het snelle begin van ‘Post Society’ wordt gevolgd door een wat meer stampend nummer ‘Forever Mountain’ dat echter ook volop maffe overgangen en tempowisselingen laat horen. Het laat gelijktijdig ook horen hoe briljant drummer Michel Langevin is.

Ook de andere twee afwisselende nummers ‘Fall’ en ‘We Are Connected’ laten horen uit wat een creatieve geesten de band bestaat. Wel zal het hoge gitaargepiep tegen het einde van ‘Fall’ menigeen flink op de kast jagen. Hier moet je wel tegen kunnen evenals dat de wat dwingende, soms licht valse, maar altijd charmante stem van Belanger je moet liggen. Het maakt van Post Society een EP die lastig is om te plaatsen, maar die, net als al het werk van Voivod, intrigeert en uitnodigt om opnieuw aan te zetten, omdat je toch weer net dat ene loopje of riffje wilt horen.
Recensent:Jan Didden Artiest:Voivod Label:Century Media
Cover Bombus - Repeat Until Death

Bombus - Repeat Until Death Repeat Until Death . Dat is de naam en boodschap van het nieuwe album van,...

Jason James

Jason James - Jason James Sinds geruime tijd biedt het befaamde platenlabel New West Records onderdak...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT