RECENSIE: Pure Reason Revolution - The Dark Third

Pure Reason Revolution - The Dark Third
2007-02-19 ”The missing link between Pink Floyd and the 21st century” worden ze genoemd in de persbladen. Een interessante titel voor de nog vrij onbekende band Pure Reason Revolution. De band bestaat uit vijf mannen en één vrouw, meervoudige zangpartijen en een tal van instrumenten. Een combinatie die zorgt voor geraffineerd rockgeluid met een psychedelisch en progessief tintje. Vergelijkingen worden gemaakt met bands als The Mars Volta en Muse maar ook met Archive en Porcupine Tree.

The Dark Third is een conceptalbum over slapen en dromen. The Dark Third staat voor het feit dat we 1/3e van ons leven slapen en ongeveer zes jaar daarvan besteden we aan dromen. Vragen als: “Waarom dromen we?” en “Is dromen hetzelfde als wakker zijn?” liggen aan de basis van het maken van dit concept. Het geluid van dromen komt gelijk naar voren bij het eerste nummer. ‘Aeropause’. Deze doet denken aan de zweverige geluiden die Pink Floyd maakte in de jaren zeventig en neemt je gelijk mee in het thema van het album. In de komende 8 nummers zitten we tussen ontspannen en wilde dromen in. De meervoudige zangpartijen, waarvan één vrouwenstem, doen soms denken aan de Nederlandse ‘gothic’ zang van Autumn en Whitin Temptation. Viool, gitaar, keyboard, computer en drums nemen je tegelijkertijd mee naar harde progressieve en zweverige ambiënt stukken.

Pure Reason Revolution brengt met dit debuutalbum veel verschillende genre’s en geluiden bij elkaar. Pas na enkele malen luisteren van het album kun je een duidelijk oordeel geven over dit album: Of je houdt ervan of juist helemaal niet. Dit album kan een goede brug slaan tussen progressieve en alternatieve rock. Hoewel deze toch meer richting het eerste uitgaat, zal de fanschare wel eens uit verschillende hoeken kunnen komen.
Recensent:Jordi Koops Artiest:Pure Reason Revolution Label:Inside Out
Dominici - Trilogy

Dominici - O3 A Trilogy - Part II Dream Theater is zonder twijfel de bekendste en misschien wel de beste...

Neal Morse – Sola Scriptura

Neal Morse - Sola Scriptura Jarenlang leidde hij het succesvolle Spock’s Beard en na een tussenstop met...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT